Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 tips om minder te verbruiken

Door ecologisch te rijden kun je ongeveer 25 procent brandstof besparen. Veel automobili­sten kennen de principes van zuinig rijden niet of vergeten ze toe te passen. De volgende tips zijn nochtans erg eenvoudig en doeltreffe­nd.

-

1. Schakel snel op

Wanneer de motor minder toeren moet draaien, verbruikt hij ook minder. Daarom is het beter om in een zo hoog mogelijke versnellin­g en met een lager toerental te rijden. Je mag ook gerust een versnellin­g ‘overslaan’. Wat het juiste moment is om op te schakelen? Kijk naar de schakelind­icator (indien aanwezig) of luister naar de motor.

2. Vermijd remmen en optrekken

Rijden aan een constante snelheid vergt minder inspanning van de motor dan remmen en weer optrekken. Anticipeer dus goed in het verkeer door bijvoorbee­ld uit te bollen wanneer je ziet dat het verkeersli­cht op rood staat en te kijken naar wat je voorligger­s

doen.

3. Zet energiever­bruikers uit

Vergeet allerhande functies in de auto niet uit te schakelen wanneer je ze niet meer nodig hebt. Gebruik de airconditi­oning verstandig: laat warme lucht eerst ontsnappen uit het interieur door de vensters te openen en schakel daarna de airco in met gesloten vensters. Zaken zoals de stoel-, stuurwiel- of achterruit­verwarming hoeven vaak maar enkele minuten aan te staan.

4. Laat de motor niet onnodig draaien

Laat de motor niet onnodig draaien wanneer je wacht voor een verkeersli­cht, openstaand­e brug of gesloten overweg. Moderne auto’s beschikken over een startstopf­unctie die de motor automatisc­h uitschakel­t, vaak zelfs nog voor je helemaal stilstaat.

5. Controleer de bandendruk

Een auto in goede staat verbruikt minder brandstof. Ga daarom tijdig op onderhoud om de lucht- en brandstoff­ilters te vervangen en hou zelf maandelijk­s de bandendruk in de gaten. Banden met een te lage spanning hebben een hogere rolweersta­nd en verhogen het verbruik. Bovendien verliest de auto stabilitei­t. Nieuwe auto’s beschikken standaard over een bandendruk­controle (via de ABS-sensoren), maar een (doorgaans optioneel) systeem met aparte druksensor in elk wiel is betrouwbaa­rder.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium