Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“China is stilaan klaar voor een wereldbeke­r”

Yorben Van Tichelt begint seizoen met twee zeges in ... Peking

- KAREL LEMMENS

In België moet het crossseizo­en nog goed en wel beginnen, maar toch heeft Yorben Van Tichelt zijn eerste twee zeges van het seizoen al beet. De renner uit Malle sloeg vorige week twee keer toe in ... Peking. Meteen goed voor 160 UCIpunten.

Yorben, heb je je geamuseerd in China?

Yorben Van Tichelt: “In 20122013 heb ik er een eerste keer gereden, maar het verschil met toen was gigantisch. De eerste keer dat ik er reed, vroeg ik me af wat ik daar eigenlijk kwam doen. Het was om nooit meer terug te keren. De progressie die ze sindsdien gemaakt hebben, is amper te geloven. Nu waren er twee prachtige omlopen. Door een gebrek aan ervaring was er hier en daar nog wel een mankementj­e, maar dat is makkelijk aan te passen. Ze willen in China blijkbaar graag een wereldbeke­rmanche organisere­n. Mits die kleine aanpassing­en zijn ze er daar zeker klaar voor.”

Met welk Vlaamse parcours kon je de crossen in China nog het best vergelijke­n?

“Het waren twee heel snelle en droge omlopen bij een temperatuu­r van 35 à 40 graden. Misschien komt een droog Erpe-Mere nog het dichtst in de buurt. In de eerste cross was het een harde soort zandgrond en bij de andere cross was het eerder bosgrond. De ene omloop ging flink op en af, in de andere omloop zat er één klim en was de rest vlak. Die ene klim voelde je dan ook wel na een uur wedstrijd.”

Op welke manier heb je die crossen naar je hand gezet?

“Bij de eerste cross was er een klein incident in de eerste bocht. Alleen mijn belangrijk­ste concurrent, de Zwitser Marcel Wildhaber, kwam daar ongeschond­en uit, waardoor hij een voorsprong van een twintigtal seconden kon uitbouwen. Ik voelde me echter vrij goed en kon de kloof snel overbrugge­n. Al snel ben ik ook van hem weggereden. Goed dat ik dat gedaan heb, want in de voorlaatst­e ronde had ik nog een probleem met de ketting. Ook in de tweede wedstrijd wou ik er snel vandoor gaan om op zeker te spelen. Alleen vlotte het geen kanten in die beginfase en ik had het gevoel dat zelfs top vijf moeilijk ging worden. Ronde per ronde werd ik echter beter. In de slotronde heb ik dan alles op één forse demarrage gezet. Meer dan tien seconden kreeg ik niet bij mekaar gefietst, maar dat bleek toch voldoende om te winnen.”

In welke crossen in eigen land wil je dit jaar graag een goeie prestatie neerzetten?

“Ik zou er dit jaar heel graag bijzijn in de wereldbeke­rwedstrijd­en. En dan zeker in Koksijde. Daar ga ik me op toespitsen. Ook de Koppenberg­cross spreekt me enorm aan, net zoals de veldrit in Loenhout dicht bij huis een voetje voor heeft. Ook een aantal Zwitserse crossen neem ik er heel graag bij. Doelen genoeg dus om naartoe te werken.”

 ?? FOTO RR ?? Yorben Van Tichelt aan de Chinese Muur. De renner van ERA Circus heeft er een geslaagde trip naar het Verre Oosten opzitten.
FOTO RR Yorben Van Tichelt aan de Chinese Muur. De renner van ERA Circus heeft er een geslaagde trip naar het Verre Oosten opzitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium