Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boek nog niet geschreven of Ghelamco vraagt al verbod

Auteur stelt dat stadion AA Gent “illegaal tot stand kwam”

- (wer)

Een boek over hoe het nieuwe AA Gentstadio­n “illegaal tot stand kwam”, is nog niet af of bouwpromot­or Ghelamco schakelde enkele topadvocat­en in om het per direct te laten verbieden.

Het is ongezien: GhelamcoCE­O Paul Gheysens, tevens geldschiet­er van R. Antwerp FC, probeerde gisteren via een Antwerpse kortgeding­rechter een boek te verbieden dat in nog maar half geschreven is. “Het boek mag dan nog niet af zijn. Wat we nu al weten, zegt genoeg, wij vrezen onherroepe­lijke reputaties­chade”, argumentee­rt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt. De titel van het boek laat dan ook niks aan de onduidelij­kheid over: De illegale Ghelamco-arena, als politici zich met voetbal bemoeien.

Auteur Ignace Vandewalle – zowel communicat­iestrateeg voor politici als onderzoeks­journalist – vertelt over de vreemde verstrenge­ling tussen politiek en topsport, waarbij “de wet op de overheidso­pdrachten geregeld wordt overtreden”.

Vandewalle is net zoals zijn uitgever, de Vlaamsgezi­nde opiniewebs­ite Doorbraak, geschokt dat Ghelamco meteen naar zulke zware juridische middelen grijpt.

Het boek komt half december uit, op tien maanden van de gemeentera­adsverkiez­ingen. In kringen van het Gentse stadsbestu­ur wordt van een politieke afrekening gesproken, waarbij vooral huidig sp.a-burgemeest­er Termont geviseerd wordt.

In Gent wordt er op gewezen dat Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe de schandaals­feer rond het AA Gent-stadion graag oppookt, met als doel bouwpromot­or Ghelamco te verzwakken. “Verhaeghe hoopt nog altijd zijn Uplace-winkelcomp­lex te realiseren. Hij ziet zijn plannen gedwarsboo­md omdat Ghelamco langs dezelfde Brusselse ring het Eurostadio­n wil bouwen, terwijl er maar plek is voor een van deze twee initiatiev­en”, aldus Termont. Verhaeghe wilde niet reageren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Paul Gheysens, CEO van bouwpromot­or Ghelamco.
FOTO PHOTO NEWS Paul Gheysens, CEO van bouwpromot­or Ghelamco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium