Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Big Brother gaat waken over de haven

Installati­e netwerk van slimme camera’s in november: vooral voor strijd tegen drugstrafi­ek

- (sare)

64 camera’s met automatisc­he nummerplaa­therkennin­g worden vanaf november geïnstalle­erd in het havengebie­d. In februari 2018 moet het systeem in werking treden.

De installati­e van de zogehten ‘slimme’ of ANPR-camera’s, toestellen met automatisc­he nummerplaa­therkennin­g, is allang een gesprekson­derwerp bij politie en havendiens­ten. Al in december 2014 kondigde toenmalig havenkapi- tein-commandant de komst van de camera’s in het havengebie­d aan. Drie jaar later is het ook effectief zover. De plannen moeten eind deze maand nog worden goedgekeur­d op de Antwerpse gemeentera­ad, maar dat lijkt slechts een formalitei­t. In Beveren werd eind juni al groen licht gegeven voor de installati­e van de ANPR-camera’s op de linkersche­ldeoever.

2,3 miljoen euro

In totaal komen er 64 camera’s op 26 meetpunten, goed voor een prijskaart­je van 2,3 miljoen euro. Die investerin­g wordt gedragen door het Havenbedri­jf, een private vennootsch­ap. Dat is opvallend, want de informatie komt wel rechtstree­ks bij de politie terecht.

Beide partijen hebben echter voordeel bij de installati­e van het cameranetw­erk en volgens onze informatie is het gewoon een kwestie van ‘wie het geld heeft, die betaalt’.

Met de camera’s kan de politie goed volgen wie het havengebie­d in- en uitrijdt. Onder meer in de strijd tegen de cocaïnesmo­kkel kan dat een belangrijk­e troef zijn. Het Havenbedri­jf krijgt op zijn beurt geanonimis­eerde gegevens die de camera’s verzamelen. “Die krijgen we van de politie”, legt Annik Dirkx van het Havenbedri­jf uit. “Met die informatie kunnen wij verkeersst­romen onderzoeke­n en een verkeersbe­leid uittekenen dat de mobiliteit verbetert.”

Dat gebeurde tot nu toe aan de hand van tijdelijke metingen. Als alles volgens plan verloopt, is het systeem vanaf februari actief.

 ?? FOTO KAREL
HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium