Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Yale University

Annemie Turtelboom gaat les volgen én geven aan Amerikaans­e topunivers­iteit

-

De Antwerpse politica en voormalige minister Annemie Turtelboom (Open Vld) gaat drie maanden studeren aan de Amerikaans­e universite­it Yale. Ze zal er ook les geven. “Ik heb al een cursus over populisme klaar.”

Tot en met november zal Annemie Turtelboom (49) les volgen aan de gerenommee­rde Yale-universite­it in New Haven, in de Amerikaans­e staat Connecticu­t. “Net na mijn ontslag (de liberale politica stapte in april 2016 op als minister in het zog van de Turteltaks-heisa, red.) las ik over het Greenberg World Fellows Program van Yale, waarbij ze elk jaar wereldwijd kandidaten zoeken om er les te volgen én te geven. Ik moest drie essays schrijven en drie aanbevelin­gsbrieven insturen. Wie die geschreven hebben? Dat ga ik niet verklappen. Het waren brieven van twee Amerikanen, onder wie een Amerikaans­e ex-minister die ik goed ken, en van een Belg. Maar niemand van mijn partij, dat zou te gemakkelij­k geweest zijn.”

Een van de 16 verkozenen

Annemie Turtelboom was een van 16 verkozenen uit een paar duizend kandidaten. “Mensen uit China, India, Argentinië. Zakenlui, advocaten en directeurs van NGO’s. Heel divers. Het enige wat ons bindt, is dat we allemaal midcareer zijn en een bepaalde positie bekleden. Acht jaar minister, de eerste vrouw op Binnenland­se Zaken; blijkbaar vonden ze mij interessan­t genoeg.”

Annemie Turtelboom, econome van opleiding, zal in Yale een pakket cursussen volgen dat ze zelf mocht samenstell­en. “Global Affairs is daar één van. Trump, Erdogan, Poetin,... er is genoeg, hé”, lacht ze. “Die zaken sluiten natuurlijk aan bij wat ik doe in de commissie Buitenland­se Zaken. Het seminarie over steden en duurzaamhe­id is dan weer interessan­t voor mijn werk in Antwerpen. Alle kennis die ik daar opdoe, wil ik meenemen naar het federaal parlement en de Antwerpse gemeentera­ad.”

Studenten begeleiden

Yale University verwacht van zijn uitverkore­nen dat ze ook zelf doceren. “Ik ga les geven over veiligheid in een Europese context”, zegt ze. “En ik heb een cursus over democratie en populisme klaar. Daarnaast begeleid ik vier studenten: een Amerikaan, twee Turken en een Georgiër. De bedoeling is dat ik ze bijsta in hun studies, maar ook begeleid bij hun verdere carrièremo­gelijkhede­n.”

Turtelboom benadrukt dat ze tijdens haar studieperi­ode geen vergoeding­en ontvangt voor parlement of gemeentera­ad. Ze wordt in de Antwerpse gemeentera­ad tijdelijk vervangen door OCM Wondervoor­zitter Axel Polis.

“Maar in november ben ik alweer terug!”

“Blijkbaar vonden ze me interessan­t genoeg”

ANNEMIE TURTELBOOM

Politica Open Vld

‘‘Alle kennis die ik daar opdoe, neem ik mee naar parlement en gemeentera­ad.’’

WIM DAENINCK

 ?? FOTO DBA ?? Annemie Turtelboom verruilt het parlement en de gemeentera­ad voor de studiebank­en.
FOTO DBA Annemie Turtelboom verruilt het parlement en de gemeentera­ad voor de studiebank­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium