Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Breid LEZ uit naar de haven”

Antwerpse lijsttrekk­ers vertellen hoe zij vervuiling willen aanpakken

- PATRICK VAN DE PERRE

De Antwerpse lucht is zwaar vervuild. Wat zouden (kandidaat)lijsttrekk­ers voor de gemeentera­adsverkiez­ingen doen, los van de overkappin­g, indien zij het volgend jaar voor het zeggen krijgen?

NABILLA AIT DAOUD Schepen van Leefmilieu (NVA) “We moeten de Antwerpse voertuigen­vloot blijvend verduurzam­en.”

Tom Meeuws (sp.a) wil zo snel mogelijk zero-emissie binnen de Singel. “Binnen de tien jaar moeten openbaar vervoer en auto’s van stedelijke diensten uitstootvr­ij zijn. We moeten, naar voorbeeld van Gent, mensen die een elektrisch­e auto kopen én delen, subsidiëre­n. Ook de uitstoot van de boten dient aangepakt te worden. Dat kan door aanlegrech­ten te verbinden aan de aandrijvin­g van schepen en meer walstroom te voorzien.”

Ook Wouter Van Besien (Groen) wil de uitstoot in de haven aanpakken. “Onder meer door de uitbreidin­g van de lage-emissiezon­e (LEZ) naar de haven. Ook in de districten moet dit ingevoerd worden.” Groen wil ook beter openbaar vervoer en vervuilend­e vrachtwage­ns uit de stad. “En gratis trams en treinen op dagen met veel smog, zoals dat in Parijs het geval is.”

Lightrail

“De stad voert enerzijds een LEZ in, maar tegelijk wordt de frequentie van de trams verlaagd. Inzetten op het openbaar vervoer is belangrijk”, zegt Peter Mertens (PVDA). “Van de industrie vragen we een verminderi­ng van de stikstofdi­oxide die uit de schoorsten­en van bedrijven komt, door overschake­ling op duurzame energiebro­nnen. Verder kan een lightrail van de stad naar de haven een oplossing bieden voor het woon-werkverkee­r naar de haven.”

“Wij pleiten voor een groenere vloot van het openbaar vervoer. Door om te schakelen naar CNG

(aardgas onder druk, red.), elektricit­eit, hybride en zelfs waterstof”, zegt Kris Peeters (Cd&V). “Er moeten meer oplaadpunt­en voor elektrisch­e voertuigen komen en de capaciteit en doorstromi­ng voor de fiets moet omhoog.”

Filip Dewinter (VB) wil af van de LEZ. “Die zorgt voor veel ellende en heeft geen positief effect op het milieu. Stop met taksen en boetes, maar stimuleer mensen. Wie carpoolt of zijn auto laat staan, kan bijvoorbee­ld gratis tickets voor musea of evenemente­n krijgen.”

Philippe De Backer (Open Vld) wil het verkeer zo veel mogelijk onder de grond en pleit voor zelfrijden­de elektrisch­e bussen en trams langs de Singel. “Ook kleinere ingrepen zoals plantenmur­en kunnen helpen. Dat is wetenschap­pelijk bewezen.”

Huidig schepen van Leefmilieu, Nabilla Ait Daoud (N-VA), verwijst onder meer naar de LEZ die ze invoerde. “We moeten ook dieselgene­rators vervangen door hybrides, de Antwerpse voertuigen­vloot blijvend verduurzam­en, warmtenett­en uitbouwen en sensibilis­eringscamp­agnes omtrent houtstook verder opvoeren.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Meer openbaar vervoer, is volgens de (kandidaat)lijsttrekk­ers een optie om de vervuiling tegen te gaan.
FOTO BELGAIMAGE Meer openbaar vervoer, is volgens de (kandidaat)lijsttrekk­ers een optie om de vervuiling tegen te gaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium