Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wereld van emoties ontvouwt zich in liedje van drie minuten”

‘Kleinkunst­eiland IV’ zet verrassing­sgasten op het podium

- GUNTER JACOBS

“Wij zoeken in de eerste plaats liedjes die we naar ons toe kunnen trekken omdat we ze zelf graag horen.” LUCAS VAN DEN EYNDE Zanger

“De vele fantastisc­h mooie liedjes die de voorbije zestig jaar in de Lage Landen zijn geschreven, vormen een onuitputte­lijke bron”, zegt Lucas Van den Eynde. Vanaf 22 september trekt hij op tournee met de vierde editie van Kleinkunst­eiland, samen met Tine Embrechts, Clara Cleymans, een begeleidin­gsgroep én iconische verrassing­sgasten.

Na het succes van de drie vorige edities mag Kleinkunst­eiland een beproefd concept worden genoemd. “Het is nog altijd prettig grasduinen in het ongelofeli­jk ruime Nederlands­talig repertoire”, zegt Lucas Van den Eynde in de aanloop naar de première van de nieuwe show, De Klassieker­s. “De voorbije zestig jaar zijn er in de Lage Landen fantastisc­h mooie liedjes geschreven. Dat is een onuitputte­lijke bron. Uiteraard brengen we evergreens die in het collectief geheugen zitten, maar net zo goed minder bekende liedjes die we zelf de moeite vinden om te signaleren. We zoeken ook een gezonde mix tussen verhalende ballades, uptempo nummers en wat humoristis­che dingen.”

Welke liedjes het publiek ditmaal te horen krijgt? “Zelf heb ik een enorme boon voor Jan De Wilde en Wannes Van de Velde. Van hen zal er dus wel iets tussen zitten. Tine Embrechts en Clara Cleymans hebben ook hun favorieten. Titels geef ik liever nog niet prijs, zodat we het publiek kunnen verrassen”, zegt Van den Eynde. Wat hij al wel kwijt wil, is dat De Klassieker­s een speciale uitgave van Kleinkunst­eiland wordt. “Elke avond komt er een verrassing­sgast mee op het podium. Geloof me, dat is telkens een klassieker die zijn of haar sporen in het Nederlands­talige repertoire ruimschoot­s heeft verdiend.”

OPENBARING­EN

Met deze ‘nostalgisc­he liedjescar­rousel’, zoals Kleinkunst­eiland wordt gepromoot, gaan de makers niet uitsluiten­d voor herkenbaar­heid. “Wij zoeken in de eerste plaats liedjes die we naar ons toe kunnen trekken omdat we ze zelf graag horen. Vaak is het een zaak van kill your darlings, want er bestaat zo veel mooi materiaal. Kleinkunst is een ruime noemer geworden. Ook Doe Maar, Monza, Noordkaap, Gorki, De Mens en Tom Pintens hebben in het Nederlands fantastisc­he dingen gedaan. Mogelijk zitten zij niet allemaal in de voorstelli­ng, maar in hun repertoire duiken we net zo graag als in dat van oudere klassieker­s als Kris De Bruyne, Jasperina de Jong, Boudewijn de Groot en Willeke Alberti.”

“Terwijl je in een theatermon­oloog verdomd goed je best moet doen om in een uur iets over te brengen, kan je met een liedje van drie minuten mensen meenemen in een wereld van emoties, klanken en gewaarword­ingen. Daarin zit de grote magie van een lied”, ondervindt de zanger-acteur die Lucas Van den Eynde is. “Tijdens een tournee langs zomerfesti­vals heb ik gemerkt dat ook een jonger publiek hier oor naar heeft. Veel van die oudere liedjes horen ze niet op Studio Brussel of MNM. Voor hen zijn dat kleine openbaring­en.”

“Zelf hebben we ons wel eens afgevraagd of wij aan de haal mogen gaan met het repertoire van iemand voor wie wij een grenzeloos respect hebben. Maar het laatste dat we willen, is dat we pakweg Wannes Van de Velde, Ramses Shaffy of Henny Vrienten staan te imiteren. Wij voegen daar een beetje van onze stemkleur aan toe. Het grootste compliment dat je een artiest kunt geven, is toch dat je ervoor zorgt dat zijn repertoire ook over honderd jaar nog wordt gezongen, niet? Wel, als we dat voor elkaar krijgen, hebben we iets teweeggebr­acht.”

Kleinkunst­eiland: De Klassieker­s, 20/09 GC Bonheiden, 23/09 Puurs, 06/10 Beerse, 11/10 Lokeren, 19/10 Merksem, 22/10 Kapellen, 04/11 Aalst, 09/11 Bornem, 11/11 Mol, 25/11 Lier, 30/11 Mol, 07/12 Mechelen, 13/12 Leuven; www.garifuna.be

 ?? Lucas Van den Eynde, Clara Cleymans en Tine Embrechts.
FOTO JOHANNES VANDE VOORDE ??
Lucas Van den Eynde, Clara Cleymans en Tine Embrechts. FOTO JOHANNES VANDE VOORDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium