Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Worst en bier voor duizendste wandelaar

Gidsen ‘Antwerpen Surplace’ populair

- www.facebook.com/AntwerpenS­urplAce/ (bava)

Zonder enige reservatie met een echte stadsgids op pad voor een korte wandeling van 45 minuten. Dat is het recept van Antwerpen Surplace. Een gesmaakt recept, want de duizendste bezoeker werd gevierd.

b

“We hebben met acht stadsgidse­n samen een opleiding gevolgd”, vertelt Lieve Marien van Antwerpen Surplace. “Vorig jaar zijn we begonnen met onze wandelinge­n, die tussen juli en oktober twee keer per week plaatsvind­en aan 3 euro per persoon.”

Naargelang de periode gaan er twee of drie stadsgidse­n mee op de wandeling. Wie zin heeft om mee te gaan, moet gewoon op het afgesproke­n tijdstip komen opdagen. “Het voordeel is dat je jezelf nergens toe verplicht. Als je wil meekomen, maar je voelt je niet lekker of het weer is te slecht, dan kan je gewoon thuisblijv­en. Beslis je op het laatste moment dat je zin hebt in een wandeling, dan ben je nog altijd welkom. En met 45 minuten duurt de wandeling niet zo lang, dus je kan nadien nog altijd iets gaan drinken of gaan shoppen.

Het minimum aantal wandelaars was tot nu toe achttien personen – toen regende het – het hoogste aantal dat we ooit haalden was negentig deelnemers. Toen hebben we vrijwillig­ers gevraagd om eerst op café te gaan en na 45 minuten een tweede wandeling georganise­erd”, lacht Lieve Marien.

Troostprij­s

Woensdag om 14u vertrokken de stadsgidse­n aan het standbeeld van Leopold op de Leopoldpla­ats. Daar kwam ook Irene Vanhove (76) uit Wommelgem opdagen, die als duizendste deelnemer met mooie prijzen naar huis ging. “We waren over dit initiatief aan het praten in de Quinten Matsijs, het oudste café van de stad, en de uitbater stelde meteen voor een leuke prijs te geven”, zegt Lieve Marien. “Irene krijgt dus een bon voor een gezoden worst met een bolleke de Koninck in het café. Daarnaast wint ze een bezoek met proevertje­s aan Elixir d’Anvers. Voor de andere deelnemers die net naast de prijs grepen, hadden we ook iets voorzien. Zij krijgen als troostprij­s Arabierkes, de typische Antwerpse snoepjes van Confiserie Roodthooft.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Irene Vanhove kan nu genieten van Antwerps lekkers, zoals een bolleke de Koninck en gezoden worst.
FOTO DIRK KERSTENS Irene Vanhove kan nu genieten van Antwerps lekkers, zoals een bolleke de Koninck en gezoden worst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium