Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop dat ze mama na de uitleverin­g wat sparen”

Dochter van slachtoffe­r (87) vreest opnieuw rompslomp

- (dvd)

Ilse Hiby kan opgelucht ademhalen nu Hamed T. (33) opnieuw in de cel zit. Hij overviel de 87jarige Hiby in juli bij haar thuis en werd dezelfde nacht nog opgepakt. Maar eind juli wist hij te ontsnappen uit het hof van beroep in Antwerpen. Vorige week werd hij geklist in Maastricht.

Het leidde eind juli tot een relletje tussen Bart De Wever (N-VA) en justitiemi­nister Koen Geens (CD&V): bij het overbrenge­n naar het hof van beroep in Antwerpen waren twee gedetineer­den ontsnapt. Ze werden begeleid door inspecteur­s van de lokale politie omdat er niet genoeg volk was bij het veiligheid­skorps, dat normaal instaat voor zulke transporte­n. De Wever verweet Geens dat hij zijn beloftes voor meer middelen niet nakwam, terwijl Geens een onderbezet­ting ontkende. Een van de ontsnapte mannen kon dezelfde dag nog worden opgepakt, niet ver van de plaats waar hij was ontsnapt. Maar Hamed T. (33), van Algerijnse origine, verdween met de noorderzon. Tot vorige week woensdag. Toen werd hij in Maastricht opgepakt. België heeft zijn uitleverin­g gevraagd. “De man werd overgebrac­ht naar Amsterdam en voor de officier van justitie gebracht”, zegt Franklin Wattimena, woordvoerd­er van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. “Omdat hij voor de zogenaamde ‘lange procedure’ koos, is het de rechter in Nederland die nu moet beslissen of hij uitgelever­d wordt. De uitspraak moet binnen negentig dagen na de aanhouding gebeuren. Als hij wordt uitgelever­d, moet dat binnen tien werkdagen na de uitspraak gebeuren.”

Schrik blijft

Hamed T. wordt verdacht van een overval op de 87-jarige Ilse Hiby uit Antwerpen-Zuid. Midden in de nacht drong hij haar appartemen­t binnen, bedreigde haar met een mes, knevelde haar en deelde een paar klappen uit. Diezelfde nacht kon de politie hem nog klissen. Maar voor Ilse Hiby was het kwaad al geschied: hoewel ze nog erg kranig is, houdt ze mentaal heel wat over aan de brutale overval. “Ze kampt nog steeds met angstaanva­llen en slaapt niet goed”, zucht haar dochter Rita Wellens. “Toen ik haar vertelde dat ze de overvaller opnieuw hadden geklist, was ze opgelucht. Maar de schrik blijft erin zitten. Ik heb haar gezegd: je moet niet bang meer zijn. Hij is nu omringd door politiemen­sen. Hij gaat niet nog eens kunnen ontsnappen.” Los van de mentale gevolgen brachten de overval en de arrestatie heel wat rompslomp mee voor Ilse Hiby. “Ze moest naar de gerechtsdo­kter en de gerechtsps­ychiater. Dat was niet altijd even prettig, maar ze heeft dat heel dapper gedaan. Ze ziet in alles het goede, zelfs over haar overvaller. Ocharme, die moet toch een ongelukkig­e jeugd hebben gehad, zei ze op een gegeven moment. Dat is de generatie, hè.” Rita Wellens hoopt nu dat de uitleverin­gsprocedur­e zonder problemen verloopt en dat de man voor het gerecht kan verschijne­n. “Ik hoop vooral dat mama nu wat gespaard blijft”, zegt ze. “En dat er nu geen schade en miserie meer aan anderen kan worden berokkend. Dat Antwerpen toch weer dat kleine stukje veiliger is geworden.”

 ?? FOTO RR ?? Hamed T.
FOTO RR Hamed T.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium