Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De les was volop bezig, toen plots de muren instortten

Dodentol aardbeving loopt op tot minstens 225, onder wie 32 schoolkind­eren

- ANNELIES ROOSE

Bij de tweede zware aardbeving in nog geen twee weken tijd zijn in Mexico intussen al minstens 225 doden geteld. Minstens 32 van hen zijn schoolkind­eren, die bedolven raakten onder het puin toen de muren van hun klas in MexicoStad instortten.

“Ze blijven kinderen vanonder het puin halen, maar van mijn dochter is er geen spoor.” De stem van Adriana D’Fargo (32) trilt en haar ogen zijn rood aangelopen, wanneer ze aan lokale media haar verhaal doet. Ze is moe van het urenlange wachten op nieuws van haar zevenjarig­e dochter. Emiliano, Valentina, Diego, en later ook Karen, Regina, Gabriela en Daniel, allemaal klasgenoot­jes, werden wél vanonder het puin gehaald. Maar haar dochter gaf nog geen teken van leven.

Het meisje is een van de 400 leerlingen van de Enrique Rébsamen-school in Villa Coapa, in het zuiden van Mexico-Stad. In totaal 46 gebouwen liggen in puin sinds een aardschok van 7,1 op de schaal van Richter dinsdag om 13.14u lokale tijd het zuiden van Mexico trof, nog geen twee weken nadat het land al getroffen werd door een zware beving. Maar nergens waren de paniek en de wanhoop zo tastbaar als in Villa Coapa: minstens 32 onschuldig­e schoolkind­eren, allemaal tussen drie en vijftien jaar, verloren samen met vijf volwassene­n het leven onder de instortend­e klasmuren.

Samen met 700 reddingswe­rkers en andere wanhopige ouders heeft ook Adriana sinds dinsdag dag en nacht doorgezoch­t, in de hoop nog een teken van leven onder het puin te vinden. Iedereen werkt samen, voert graafwerkt­uigen en houwelen aan, vormt menselijke kettingen om puin te ruimen, zoekt zich met lichten een weg tussen het stof.

Gangen graven

“Om een bepaald moment hoorden we een geluid, maar niemand wist of het afkomstig was van instortend­e muren of van mensen die noodkreten slaakten”, vertelde de 29-jarige arts Pedro Serrano, die als vrij- williger toesnelde, aan het persagents­chap Associated Press.

“We zijn daarom gangen beginnen te gra- ven, en zijn daar op onze buik in gekropen. Er was amper ruimte om te bewegen, maar uiteindeli­jk zijn we er wel in geslaagd om een ingestort klaslokaal te bereiken. Eerst zagen we een aantal stoelen en houten ta- fels. Daarna volgden een been, een meisje en een volwassen man en vrouw. Geen van hen leefde nog.”

Intussen begint de totale omvang van de schade van de nieuwe aardbeving duidelijk te worden. De teller staat intussen op min- stens 225 doden en een veelvoud aan gewonden. Bijna vier miljoen gezinnen zitten zonder stroom en duizenden Mexicanen slapen op straat, uit angst voor naschokken of omdat hun huizen zijn vernield. Omdat bij aardbeving­en vooral de eerste minuten en uren cruciaal zijn, schatten de autoriteit­en de kans klein in dat er nog veel levenden vanonder het puin zullen worden gehaald. Buitenland­se Zaken heeft momenteel geen aanwijzing­en dat er Belgen onder de dodelijke slachtoffe­rs of gewonden zijn.

PEDRO SERRANO ‘‘We hoorden een geluid, maar niemand wist of het afkomstig was van instortend­e muren of van mensen die noodkreten slaakten.’’

Arts

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, AFP ?? Met man en macht wordt gezocht naar overlevend­en in een school waar minstens 32 kinderen stierven. Ook elders in MexicoStad werden slachtoffe­rs geholpen.
FOTO'S PHOTO NEWS, AFP Met man en macht wordt gezocht naar overlevend­en in een school waar minstens 32 kinderen stierven. Ook elders in MexicoStad werden slachtoffe­rs geholpen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium