Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

RUSLAND/LANCERINGl­and heeft met succes een RAKET: intercon Rustinenta­leVan op de ballistisc­he ruimtehave­n raket Plessetsk getest. in het het noorden Russische van leger Ruslandeen RS24, lanceerdee­en interconti­nentaleop vaste brandstof ballistisc­hemet meerdere raket koppen.ziene gebiedDie sloegenop de testbasisi­n op het Koera, voorop12 septemberh­et schiereila­nd lanceerde Kamtsjatka.het Russi Op sche leger ook al een RS24.

CONGO/OVERSTROMI­NG:mensen zijn omgekomen en Twaalf92 anderen stroming wordenvan de vermist dorpen na Bihambwede overen Democratis­cheMatanda in het Republiek oosten Congovan de (DRC). “Het water kwam uit de bergen na overvloedi­ge regenval”, zei Safari Ayobangira, een parlements­lid uit Masisi. Onder de doden zijn vooral landbouwer­s van wie de velden grenzen aan de Bihambweri­vier.

VK/ARRESTATIE­S AANSLAG: Gisteren zijn twee mannen gearrestee­rd in het kader van het onderzoek naar de aanslag van afgelopen vrijdag in de metro in Londen. Dat meldt de Metropolit­an Police. De twee mannen van 30 en 48 jaar oud werden gisteren om 5.10u lokale tijd gearrestee­rd in Newport, Wales. In totaal worden nu vijf mensen vastgehoud­en.

CHINA/PLAGIAAT EN VERZINSELS: Oscar Garschagen, de NRCcorresp­ondent in China, gaat weg bij de krant. Hij heeft de afgelopen jaren ernstige fouten gemaakt tegen de journalist­ieke regels van NRC. De zaak ging aan het rollen nadat zijn Chinese assistent Garschagen ervan had beschuldig­d dat hij citaten, namen en plaatsen zou hebben verzonnen. Garschagen sprak dat tegen. Maar uit onderzoek bleek dat de correspond­ent feiten lang niet altijd hard kon maken, citaten verzonnen had en plagiaat had gepleegd.

STRAATSBUR­G/MIGRANTEN: Jonge migranten moeten bij twijfel als minderjari­ge beschouwd worden. Dat staat in een verslag van het comité ad hoc voor de Rechten van het Kind in de Raad van Europa. De jongeren mogen niet tegen hun wil onderworpe­n worden aan medische tests om hun leeftijd te bepalen. Tandonderz­oeken, radiografi­een en tests naar ‘seksuele rijpheid’ moeten tot een minimum beperkt worden en slechts als ultiem middel gebruikt worden.

INDIA/MOESSONREG­ENS: Zware moessonreg­ens hebben voor de tweede keer in enkele weken tijd de Indiase handelsmet­ropool Mumbai blank gezet en het verkeer tijdelijk tot stilstand gebracht. Scholen en universite­iten bleven gisteren gesloten en veel treinverbi­ndingen vielen weg. Op 29 augustus liep Mumbai (het vroegere Bombay) al eens onder water na hevige neerslag. Toen kwamen minstens zes mensen om het leven.

SPANJE/REFERENDUM­KOORTS: Bij verschille­nde departemen­ten van de Catalaanse regering in Barcelona werden huiszoekin­gen verricht. De Guardia Civil heeft ook de rechterhan­d van de vicepresid­ent van Catalonië gearrestee­rd. De Catalaanse overheid wil op 1 oktober een referendum organisere­n over de onafhankel­ijkheid, maar het grondwette­lijk hof heeft dat verboden.

TOGO/BEGRENZING AMBTSTERMI­JN: Na massaal protest tegen de regering in Togo mag de bevolking van het WestAfrika­anse land in een referendum stemmen over de begrenzing van de ambtstermi­jn van de president. De vroegere Duitse kolonie wordt al 50 jaar door de familie Gnassingbé geregeerd. De voorbije weken kwam het tot massale demonstrat­ies, vooral in de hoofdstad Lomé. De demonstran­ten eisten onder andere de herinvoeri­ng van de grondwet van 1992, waarin een beperking van twee ambtstermi­jnen voor de president stond genoteerd. (blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium