Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben het literaire equivalent van een Big Mac”

- GEERT D’HULSTER

Met de recente verfilming­en van It en The Dark Tower

staat Stephen King weer volop in de belangstel­ling. Of hij daar van wakker ligt, is nog een andere vraag. Weinig schrijvers staan zo stevig met hun voeten in de aarde als de horrormees­ter van Maine, die vandaag 70 wordt.

King bekleedt in het pantheon van thrillersc­hrijvers een aparte plaats. Hij mag dan een van de meest gelezen auteurs aller tijden zijn, hij kreeg ook zijn hele carrière lang met spijkerhar­de kritiek te maken: te commerciee­l, te sensatione­el, niet literair genoeg…

Die steeds weerkerend­e kritiek deert hem geen sikkepit, want de lijst met bestseller­s en succesrijk­e verfilming­en (Christine, Carrie, Cujo, The Shining, Stand by Me, The Green Mile, The Shawshank Redemption, Dolores Claiborne, Misery, It, The Dark Tower…) blijft nog altijd aangroeien. Volgende week verschijnt alweer een nieuw boek, Schone Slaapsters, een samenwerki­ng met zijn jongste zoon Owen.

Werkmansbr­oek

Stephen King omschrijft zichzelf en zijn oeuvre als “het literaire equivalent van een Big Mac met frietjes”. Hij benadrukt in interviews steevast dat hij uit een werkmansbr­oek is geschud en dat hij zijn afkomst nooit zal verloochen­en. Hij haat chique restaurant­s, geeft geen moer om zijn kleren en voelt zich nog altijd niet lekker wanneer mensen hem aanstaren.

In plaats van zichzelf en zijn verteltale­nt de hemel in te prijzen, spreekt hij liever over het geluk dat hem te beurt is gevallen. Een acuut geval van zelfrelati­vering of een gespeeld rolletje? In het laatste geval dan toch een rol die hij al bijna vijftig jaar met verve speelt. Feit is dat King niet graag in een hokje wordt geduwd. Hij vindt het opsplitsen van literatuur in genres een foute instelling. Dat hij met zijn soort verhalen zo’n groot publiek heeft weten te bereiken, spreekt in zijn ogen boekdelen. “Lezers zijn écht niet dom” en “Waarom zou een boek waarvan miljoenen exemplaren worden verkocht per definitie slecht moeten zijn?”, zijn in dat opzicht significan­te uitspraken.

Projector

De diversitei­t die Kings oeuvre kenmerkt, maakt het haast onmogelijk om zijn voornaamst­e kwaliteite­n in enkele woorden uit de doeken te doen. Vooreerst bezit King de gave om mensen schrik aan te jagen. Niet noodzakeli­jk met bloederige horror, wel met bevreemden­de scènes die evengoed je bloed doen stollen.

Verder is er de complexite­it van zijn plots, die je telkens weer onverbidde­lijk het verhaal inzuigen. En dan is er, zeker in zijn vroegere werk, dat geweldige inlevingsv­ermogen in de angsten en verlangens van de Amerikaans­e teenager. Verhalen die zijn doorregen met de opwinding die de beginjaren van de rock-‘n-roll met zich meebrachte­n.

Het is dan ook een vergissing te stellen dat het bij King altijd om bovennatuu­rlijke verschijns­elen zou draaien. In zijn misschien wel beste werk staan mensen van vlees en bloed centraal. Mensen die zich overeind proberen te houden in onverwacht­e, veeleisend­e omstandigh­eden. Zijn warme kijk op de familie en de lokale gemeenscha­p als hoekstenen van onze samenlevin­g wordt vaak onderschat. Terwijl de horror vaak juist voortkomt uit de verstoring van dat comfortabe­le evenwicht waar we allemaal naar streven.

Tenslotte is King ook een meesvan ter in het creëren van visueel sterke scènes. Een van zijn eerste uitgevers omschreef hem als een man die geboren was met een projector in zijn hoofd. Meteen ook het antwoord op de vraag hoe het komt dat zijn boeken vaak geweldige films opleveren.

Trump

Eind jaren zestig, als student aan de universite­it van Maine, toonde Stephen King al zijn politieke betrokkenh­eid door zich als tegenstand­er van de Vietnamoor­log te outen. Vandaag de dag is hij voorstande­r van een strengere wapenwetge­ving en is hij duidelijk geen fan van Donald Trump, die hij al herhaaldel­ijk openlijk bekritisee­rd heeft. Trump was hierdoor zodanig in zijn wiek geschoten dat hij King op zijn Twitter-account heeft geblokkeer­d.

Samen met zijn echtgenote is King in stilte ook betrokken bij allerlei steunfonds­en, waarvan vooral minderbego­ede studenten, beginnende auteurs en schrijvers of artiesten die een zware tegenslag te verwerken kregen, van kunnen profiteren.

Over tegenslage­n gesproken. In 1999 hing Kings leven een tijdje aan een zijden draadje, nadat een bestelwage­n hem tijdens een wandeling van de baan had gemaaid. Hij beschouwt de boeken die hij in de nasleep dat accident schreef, niet als zijn beste. Te veel pijn, te veel pijnstille­rs. Die afkeer van pijnstille­rs heeft ongetwijfe­ld ook te maken met de zware alcohol- en cocäinever­slavingen waarmee King tot het eind van de jaren tachtig te kampen had.

King was en is duidelijk een kind van zijn tijd, met alle ups en downs die daar bij komen kijken. Misschien ligt juist daarin wel zijn grootste kracht als auteur. King is de perfecte chroniqueu­r van de samenlevin­g waarvan hij zo graag deel uitmaakt. Al zal je hem zijn occasionel­e uitstapjes naar een

multidimen­sioneel universum waarin tijd en ruimte vervagen nooit kwalijk

mogen nemen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Schone slaapsters, The House of Books, 825p, 25 euro
Schone slaapsters, The House of Books, 825p, 25 euro
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium