Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peter De Roover NVA

-

De NVA supportert met hart en partijziel voor de Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­weging. Maar als die het referendum wint, zal België de onafhankel­ijkheid vermoedeli­jk niet erkennen, weet ook Peter De Roover.

“Onze partij is voluit voor de zelfbeschi­kking van volkeren, maar we zijn niet de enige in de regering. En ook Europa zal zich zeer terughoude­nd opstellen”, zegt de Antwerpse N-VA-fractielei­der. “De Spaanse regering zou nu een voorbeeld moeten nemen aan de Britse premier David Cameron destijds, die de Schotten hun referendum liet houden, maar wel campagne voerde voor een neestem, die het ook gehaald heeft. Dat is een correcte houding. De kaarten liggen nu nipt in Catalonië, maar de Spaanse premier heeft met zijn optreden waarschijn­lijk vooral de goesting van de Catalanen om vóór onafhankel­ijkheid te stemmen aangewakke­rd.”

Twee N-VA-parlementa­riërs, Jan Van Esbroeck uit Kalmthout en Peter Luykx uit Lommel, trekken volgende week naar Barcelona als waarnemers, op vraag van de Catalaanse regering. “We hebben gehoord dat ze nu al alternatie­ve locaties voorzien, vooral in cafés en restaurant­s, voor als de politie de stemlokale­n verspert”, zeggen ze. “De Catalanen zijn logistiek handig. Het referendum zal zeker plaatshebb­en. Er is ook geen voorwaarde voor een minimaal aantal deelnemers. Als er dat maar weinig zijn, die wel nipt voor onafhankel­ijkheid stemmen, heeft de Spaanse regering dat alleen aan zichzelf te wijten.”

De twee volgen de strijd in Catalonië al jaren. “Echt indrukwekk­end hoe luid de stem van de straat daar klinkt, op een vreedzame manier. Dat kennen wij hier niet.”

 ??  ?? FOTO GUY PUTTEMANS
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium