Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer massa op straat in Catalonië

Duizenden Catalanen zijn dit weekend opnieuw de straten ingetrokke­n om hun steun te betuigen voor het onafhankel­ijkheidsre­ferendum.

- (tlb)

Eén miljoen stembriefj­es deelden ze uit, de manifestan­ten die dit weekend hun steun wilden uiten voor het referendum van komende zondag. Dat gaat door, zeggen de Catalanen. “Dat gaat niet door”, zei de Spaanse premier Mariano Rajoy nog maar eens. De volksbevra­ging, die door de Catalaanse regering op poten werd gezet, werd door het Spaanse Grondwette­lijk Hof verboden. De regering wil het referendum uit alle macht tegenhoude­n. Het liet daarom al 10 miljoen stembiljet­ten, stembussen, kieslijste­n en ander verkiezing­smateriaal in beslag nemen.

Reisadvies

Afgelopen weekend nam de nationale politie zelfs de controle van de lokale politie van Catalonië over. De zogenaamde Mossos d’Esquadra van Catalonië, 17.000 man sterk, moeten nu orders volgen van de Guardia Civil als het om de ordehandha­ving in aanloop naar het referendum van zondag gaat. Dat bracht een Spaanse “politieoor­log” even heel dichtbij. De Catalaanse minister van Binnenland­se Zaken liet eerst weten dat zijn politie die beslissing niet zou aanvaarden. Maar in een interne nota werd dat later tegengespr­oken. Daarmee lijkt de spanning toch een klein beetje geminderd, al blijft iedereen op scherp staan.

Buitenland­se Zaken heeft ondertusse­n het Belgisch reisadvies voor Catalonië aangepast. “Wees voorzichti­g in nabijheid van manifestat­ies”, luidt het advies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium