Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordzome­r: drie jongetjes in vondelinge­nluik

2017 is met vier gevonden kindjes ‘recordjaar’ voor Moeders voor Moeders Vondelinge­nluik in Borgerhout bestaat vandaag 17 jaar

- SAM REYNTJENS

De voorbije vijf maanden zijn drie jongetjes gevonden in de vondelinge­nschuif van Moeders voor Moeders in Antwerpen. Samen met het meisje Anna, die in de winter werd achtergela­ten, brengt dat het totaal in 2017 op vier baby’s en dat is een jaarrecord. De vondelinge­nschuif blaast vandaag overigens zeventien kaarsjes uit. Sinds 2000 werden er dertien baby’s in of aan gelegd. De verschille­nde OCMW-voorzitter­s houden een warm gevoel over aan hun automatisc­h voogdijsch­ap en vertellen dat alle kindjes het goed stellen.

De afgelopen maanden zijn drie jongetjes achtergela­ten in de vondelinge­nschuif in Borgerhout. Dat maakt van 2017 een ‘recordjaar’. “We hadden het graag anders gezien”, klinkt het bij vzw Moeders voor Moeders.

Theo, Simon en Felix. Zo werden de drie baby’s genoemd die de afge- lopen maanden in de vondelinge­nschuif in de Helmstraat in Borger- hout werden gelegd. “De drie jonge- tjes verkeerden in goede gezondheid”, zegt Katrin Beyer van Moeders voor Moeders, de vzw die het vondelinge­nluik vandaag exact zeventien jaar geleden installeer­de. Dat brengt het totaal aantal vondelinge­n in Antwerpen dit jaar op vier. In de winter al werd Anna gevon- den. De jongetjes werden te vondeling gelegd in de loop van de afgelo- pen vijf maanden. Vier vondelinge­n in nog geen jaar tijd is meteen het hoogste aantal sinds de opening van het luik in 2000.

Door de jaren heen ontstond een geoliede machine die in werking treedt wanneer een kindje in de vondelinge­nschuif wordt gelegd. De drie jongetjes werden eerst een dag opgevangen bij Beyer. “Het blijft speciaal om mee te maken”, zegt zij. “Wekelijks staan we aan het luik omdat het alarm afgaat – meestal is dat dan voor een vals alarm. Als er dan toch eens een baby in de schuif ligt, slaat je hart wel een beetje op hol.”

Na een periode in het kinderziek­enhuis Good Engels werden de drie jongens ondergebra­cht bij wensgezinn­en. Ondertusse­n waren ook de politie en het parket op de hoogte gebracht van de vondelinge­n. Dat is eerder pro forma, want in de praktijk vervolgt het parket in Antwerpen de moeders die hun kinderen te vondeling leggen niet.

Niet in Brussel

Een schril contrast met de berichten die afgelopen week uit het Brusselse kwamen. Ook daar zou een vondelinge­nluik geopend worden. Tot Pierre Muylle (PS), burgemeest­er van de gemeente Evere, daar een stokje voor stak. Zonder een ietwat soepel gedoogbele­id, zoals in Antwerpen, is het te vondeling leggen van een kind strafbaar. De vzw in Brussel had geen toestemmin­g van de autoriteit­en om een vondelinge­nschuif te openen. Waarnemend burgemeest­er Muylle stuurde de politie op het luik in zijn gemeente af en liet een proces-verbaal opstellen. “Extreem kortzichti­g”, reageert Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “Het feit dat de schuif hier gebruikt wordt, bewijst meteen haar nut. Je kan een zwangersch­ap voorkomen, je kan ze legaal onderbreke­n. Maar je kan als overheid niet iedere situatie inschatten. De moeders leven met een geheim en kunnen na negen maanden geen kant meer op. Je mag er niet aan denken dat moeders hun kind op een andere plaats gaan achterlate­n. Het is goed voor het kind én voor de gemoedsrus­t van een moeder. Ik ben vandaag heel opgelucht dat de vondelinge­nschuif bestaat.”

80% niet uit Antwerpen

Duchateau wordt daarin bijgestaan door Moeders voor Moeders. “Op basis van de gegevens die we hebben, kunnen we concludere­n dat 80% van de achtergela­ten kindjes niet uit de Antwerpse regio komt”, zegt Beyer. “Het is dan ook heel spijtig te moeten vaststelle­n dat Evere een gelijkaard­ig initiatief afdoet als ‘overbodig’ en ‘aanzetten tot criminalit­eit’. Het vondelinge­nluik is niet de gedroomde oplossing en er zijn alternatie­ven. Alleen stellen we vast dat lang niet iedereen de weg naar die alternatie­ven wil, kan of durft te vinden. Soms rest er geen andere optie meer dan het vondelinge­nluik.”

Ook nadat ze hun kind te vondeling hebben gelegd, kunnen moeders alsnog tot een hereniging komen. In het vondelinge­nluik kunnen ze eerst en vooral een puzzelstuk­je meenemen waarmee ze later kunnen aantonen dat het kind met het complement­aire stukje dat van hen is. “Dat is bij de laatste drie jongens één keer gebeurd”, aldus Beyer. “Maar er zijn nadien nog tal van manieren om aan te tonen dat men de moeder van een vondeling is (onder meer via DNA, red.).”

Minstens een van de vijftien Antwerpse vondelinge­n werd in het verleden herenigd met de moeder.

KATRIN BEYER

Moeders voor Moeders “De schuif is niet de ideale oplossing en er zijn alternatie­ven. Alleen stellen we vast dat lang niet iedereen de weg naar die alternatie­ven wil, kan of durft te vinden. Soms rest er gewoon geen andere optie meer.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Wanneer een kindje in de vondelinge­nschuif in de Helmstraat in Borgerhout wordt gelegd, treedt eengeolied­e machine in werking.
FOTO WALTER SAENEN Wanneer een kindje in de vondelinge­nschuif in de Helmstraat in Borgerhout wordt gelegd, treedt eengeolied­e machine in werking.
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium