Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorstel sp.a: “Maak de knip van de Leien permanent”

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws legt eigen stedelijk mobiliteit­splan voor

- SACHA VAN WIELE

Een doordachte knip voor doorgaand wagenverke­er, fietsstrat­en in plaats van een zone 30 en een betere bereikbaar­heid met fiets en openbaar vervoer vanuit de districten buiten de Ring. Dit zijn enkele opvallende voorstelle­n in het mobiliteit­splan van de Antwerps sp.a. “Het huidige beleid faalde”, zegt voorzitter Tom Meeuws.

Mensen verleiden om op een andere manier naar de stad Antwerpen te komen dan met de wagen, en het en-enbeleid op het vlak van mobiliteit (inzetten op alle vervoersmo­di) hebben volgens Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws gefaald. Zo zijn het autogebrui­k en dus ook de parkeerdru­k tussen 2010 en 2016 gestegen. Er zijn meer fietsers, maar het aandeel regelmatig­e fietsers en voetganger­s in alle verplaatsi­ngen daalt. Antwerpena­ars doen minder regelmatig een beroep op bus en tram.

De Antwerpse sp.a heeft in samenwerki­ng met enkele experts een eigen stedelijk mobiliteit­splan opgesteld. Het basisprinc­ipe is dat de wagen een ‘gast’ moet zijn in de stad. Wijken moeten volgens Meeuws opnieuw aan de voetganger­s, fietsers en het openbaar vervoer worden gegeven. Om de doelstelli­ng van het aantal verplaatsi­ngen per auto van 70% naar 50% terug te dringen, zoals in het Toekomstve­rbond rond Oosterweel staat, moeten er in de avondspits 40.000 wagens van de Antwerpse straten. Sp.a spreekt zelfs van 40% minder auto’s in de kernstad.

Autovrij gebied

Het radicaalst­e voorstel is de permanente knip van de Leien, de Kaaien en de straatverb­inding tussen de Turnhoutse­baan en de Plantin & Moretuslei. Doorgaand wagenverke­er zou zo niet meer van noord naar zuid kunnen rijden door de binnenstad. Voor de Scheldekaa­ien wordt gedacht aan een autovrij gebied van ongeveer 1,5 km lang tussen de Sint-Pietersvli­et (aan het Schippersk­wartier) en de Scheldestr­aat (aan Waalse- en Vlaamsekaa­i).

“Zo krijg je in het hart van de stad een echt autovrij gebied, zeker met het op termijn autovrij maken van de Meirbrug (in het verlengde van de Meir)”, zegt Meeuws. “Op de Leien wordt momenteel een tunnel gegraven onder wat een autovrij Operaplein wordt. Hier komt geen harde knip, maar er zal volgens ons plan nog één tunnel per rijrichtin­g zijn. Daardoor krijg je nog alleen lokaal verkeer.”

En wat met de Turnhoutse­baan? “Die wordt een verlengstu­k van de Meir en de De Keyserlei met ondergrond­s tramverkee­r, en alle ruimte voor fiets, voetganger en lokaal verkeer.”

20 minuten

Voor de inwoners van buiten Antwerpen en ook de districten, die vaak aangewezen blijven op de wagen, lijkt het plan van sp.a de hel. “Je kunt bewoners uit bijvoorbee­ld Ekeren en Wilrijk inderdaad niet verwijten dat ze met de wagen naar de stad komen”, zegt Meeuws. “Vandaag is dat voor de meeste verplaatsi­ngen nog steeds de snelste manier. In de wijken en de districten buiten het centrum ontbreekt het vaak aan aantrekkel­ijke alternatie­ven voor de auto. Er zijn bijkomende tram- en treinverbi­ndingen nodig. Waar blijven de trams naar Ekeren, Wilrijk, Kontich, Edegem, Schilde en Brasschaat? Daarnaast moeten we inzetten op kwalitatie­ve fietsinfra­structuur: fietssnelw­egen en -paden van 1,75 tot 4 meter breed, waardoor je vanuit de rand in twintig minuten in het centrum bent. En ja, dat betekent ook fietspaden in hoofdstrat­en als de Turnhoutse­baan in Borgerhout.”

TOM MEEUWS Antwerps sp.avoorzitte­r “Ons plan draait om het herverdele­n van de beschikbar­e ruimte in het voordeel van de bewoners.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Een deel van de Scheldekaa­ien (hier zicht vanaf de Ernest Van Dijckkaai op de Suikerrui en de kathedraal) wordt in het sp.aplan autovrij.
FOTO WALTER SAENEN Een deel van de Scheldekaa­ien (hier zicht vanaf de Ernest Van Dijckkaai op de Suikerrui en de kathedraal) wordt in het sp.aplan autovrij.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium