Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijftien vondelinge­n sinds 2004

-

25 juni 2004 Marie

De moeder geraakte niet aan de vondelinge­nschuif. Door complicati­es moest ze alsnog naar het ziekenhuis en zorgde ze de eerste dagen mee voor haar kindje. Daarna verdween ze. Marie leefde een jaar bij Monique Verdickt, bezielster van Moeders voor Moeders. Daarna namen de grootouder­s van Marie, in Hasselt, het meisje op in hun gezin.

17 november 2007 Thomas De Kleine

De eerste vondeling die effectief in de Antwerpse vondelinge­nschuif in de Helmstraat in Borgerhout werd gelegd. Het kindje was toen vijf à zes dagen oud.

24 juli 2012 Adriaan De Kleine

Een vrouw duwde Adriaan op straat in de armen van Monique Verdickt en verdween. Hij was gezond en wel.

3 november 2012 Pieter De Kleine

Het jongetje werd gevonden in de vondelinge­nschuif. Monique Verdickt noemde de jongen naar twee advocaten, allebei Pieter, raadsheren van Moeders voor Moeders die mee achter het initiatief van de vondelinge­nschuif stonden.

Begin april 2015 Louise Marie De Kleine

Het tweede kindje waarover huidig OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau (NVA) de voogdij kreeg. Ook de vondst van Louise Marie werd maandenlan­g stilgehoud­en. Het meisje was gezond. Aan de navelstren­g was te zien dat de moeder thuis bevallen was.

Winter 20162017 Anna

‘Winterkind­je Anna’, zo werd ze genoemd. Ook haar vondst werd bewust lang stilgehoud­en. Om de anonimitei­t te verzekeren wordt de periode waarin ze te vondeling gelegd werd vaag gehouden.

6 januari 2004 Emma

Gevonden op de drempel van een huis in Merksem. De moeder van Emma belde nog aan, maar was al weg toen de bewoners de deur openden. Emma lag in een mand, met een pak luiers erbij en verzorging­sspullen.

26 november 2006 Jasper Van Essen

Gevonden in een kartonnen doos aan het station van Essen. Vier jaar later werd de Nederlands­e moeder teruggevon­den en vervolgd. Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaarde­lijke straf, maar de rechter sprak de vrouw vrij omdat ze handelde uit ‘onweerstaa­nbare dwang’.

18 juni 2009 Michaël De Kleine

“We hebben er nu een engelbewaa­rder bij”, zei Monique Verdickt destijds. “Vandaar dat we kozen voor ‘Michaël’, naar de aartsengel.” Michaël werd vermoedeli­jk thuis geboren. Zijn na velstreng was afgebonden met een grof touw.

Zomer 2012 Anonieme baby

Een pasgeboren baby werd in de vondelinge­nschuif bij Moeders voor Moeders achtergela­ten. De organisati­e slaagde erin het nieuws stil te houden. De mama van het kindje meldde zich en zo konden moeder en baby herenigd worden.

December 2014 Jules De Kleine

Het feit dat Jules in de schuif was gevonden kon tot in februari 2015 geheimgeho­uden worden. Op een zondagmidd­ag was de jongen achtergela­ten. Hij was de dag zelf geboren en was kerngezond. Al na enkele weken kreeg hij een nieuw thuis bij een pleeggezin.

Herfst 2015 Maarten De Kleine

“Hij was gezond, blank, minder dan 24 uur oud en hij woog 2,9 kilo”, zei Monique Verdickt in april 2016 toen de vondst van een jongetje in de schuif bekendge maakt werd. “We hebben hem de tijdelijke naam Maarten gegeven, genoemd naar mijn vader die in februari is overleden.”

2017 Theo, Felix en Simon

Na Anna werden nog drie kindjes te vondeling gelegd in de vondelinge­nschuif: Theo, Felix en Simon. Ze verkeerden alle drie in goede gezondheid en werden opgenomen in een wensge zin. Over de datum waarop de jongetjes werden achter gelaten wordt niet gecommunic­eerd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium