Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zittende man blijkt Paul van Ostaijen

Galerie Walden start met ontdekte Floris Jespers

- FRANK HEIRMAN www.waldenarts­tories.com

Er is een nieuw portret van dichter Paul van Ostaijen ontdekt. De tekening die Floris Jespers van ‘Zot Polleke’ maakte, is de blikvanger van de openingste­ntoonstell­ing van Walden, een nieuwe galerie op de Oever 5.

Op de veiling bij Campo Vlaamse Kaai van 28 maart 2017 kochten de jonge literatuur­wetenschap­pers Dennis Van Mol en Ewald Peters de inkttekeni­ng

Man aan tafel van Floris Jespers. De twee die elkaar hadden leren kennen bij een studieproj­ect rond avant-garde aan de Antwerpse Universite­it vermoedden toen al dat er meer aan de hand was met de uitgebeeld­e figuur.

De zelfbewust­e houding van de geportrett­eerde maakt duidelijk dat het niet om een willekeuri­g iemand gaat. Op de tafel voor hem lagen duidelijk de attributen van een schrijver. “Natuurlijk kan je het slechts met 95 percent zekerheid zeggen, maar wie anders dan Paul van Ostaijen kan model gestaan hebben voor deze denkende schrijver”, gelooft Dennis Van Mol. “De tekening dateert uit 1917, het jaar waarin Van Ostaijen een belangrijk artikel schreef over Floris Jespers die exposeerde in het Kunstverbo­nd. Welke andere schrijvers kende Jespers nog?”

Ook Van Ostaijen-kenner Matthijs De Ridder, die in 2015 een zelfportre­t van Van Ostaijen ontdekte, treedt de toeschrijv­ing bij. Het modieuze kapsel van de dandy en de achtergron­d die overeenste­mt met foto’s van het atelier van Jespers , zijn bijkomende argumenten voor hem.

Walden

Het ontdekte portret vormt de blikvanger van de openingsex­po van Walden, het bedrijfje dat Van Mol en Peters gisteren officieel lanceerden. “We maken exposities rond Belgische kunst en schrijven er teksten over”, licht Ewald Peters toe. De fraaie openingssh­ow toont gewaagde lino’s en monotypen van Floris Jespers rond 1917 en evoceert in tekst dat jaar, toen er in Vlaanderen een debat woedde tussen moderniste­n en traditione­len.

Net voor de opening doctoreerd­e Dennis Van Mol met een thesis over de moeizame doorbraak van de avant-garde in Vlaanderen. Op de opening presenteer­de stadsdicht­er Maarten Inghels een zeefdruk waarop hij het ontdekte portret van een gedicht over ijdelheid voorzag.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ewald Peters en Dennis Van Mol presentere­n het ontdekte portret in hun nieuwe galerie Walden.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ewald Peters en Dennis Van Mol presentere­n het ontdekte portret in hun nieuwe galerie Walden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium