Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dubbel zoveel agressie tegen parkeerwac­hters

Stad Antwerpen eist meer respect en past uniform aan

- PATRICK VAN DE PERRE

De agressie, zowel verbaal als fysiek, tegen parkeerwac­hters in Antwerpen is het voorbije jaar verdubbeld. In 2016 werden zestien gevallen gemeld door de opzichters. Na de eerste acht maanden van dit jaar staat de teller al op dertig. Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) noemt dit onaanvaard­baar en eist meer respect. “Mensen moeten beseffen dat de parkeerwac­hters hun job uitoefenen. Dat doen ze overigens voor de stad en niet voor een privébedri­jf. Om dat te beklemtone­n, hebben we op de nieuwe uniformen een duidelijke verwijzing naar de stad aangebrach­t.”

Antwerpse parkeerwac­hters krijgen steeds meer te maken met agressie. Dit jaar alleen al werden ze dertig keer aangevalle­n. Zowel verbaal als fysiek. Dat gaat van spugen tot schoppen en slaan. Vorig jaar werden er ‘slechts’ zestien daden van agressie tegen parkeerwac­hters vastgestel­d. De Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (NVA) vraagt meer respect. Een eerste stap om dat af te dwingen is de aanpassing van het uniform.

“We merken steeds vaker dat mensen zich agressief gedragen. Tegenover ambulancie­rs, politie en nu dus ook parkeerwac­hters. Dat is onaanvaard­baar. Onze parkeerwac­hters werken in de eerste plaats dienstverl­enend. En ja, soms schrijven ze parkeerbon­nen uit wanneer iemand zijn auto fout parkeert. Maar dat is geen reden om deze mensen aan te vallen”, zegt Koen Kennis.

Wellicht ligt het aantal incidenten hoger dan dertig. Maar bij het autonoom bedrijf Mobiliteit en Parkeren Antwerpen vermoeden ze dat de parkeerwac­hters niet alle agressie melden. Als het bij schelden blijft,

wordt er meestal niets gezegd.

“Even getwijfeld”

In Den Bell, het administra­tief gebouw van de stad Antwerpen, werden woensdag de nieuwe uniformen voor de parkeertoe­zichters voorgestel­d. Nathalie, een van de parkeertoe­zichters die het uniform presenteer­den, bevestigt dat het er op straat vaak ruig aan toe kan gaan. “Ik werk ondertusse­n ruim zes jaar als parkeertoe­zichter in Antwerpen en ben al een aantal keren met agressie geconfront­eerd. Eén keer ben ik zelfs fysiek aangevalle­n. Toen ben ik een paar dagen thuisgeble­ven en heb ik lang nagedacht of ik dit werk nog wel wilde doen. Het antwoord daarop was ja. Ondertusse­n heb ik leren omgaan met verbale agressie en kan ik situaties beter oplossen. Maar als het fysiek wordt, blijf je machteloos”, zegt de vrouw.

Ondertusse­n heeft een recent aangeworve­n parkeertoe­zichter alweer afgehaakt omdat de agressie hem te veel werd. “Onze mensen krijgen voor ze de straat op gaan een opleiding over hoe ze moeten omgaan met agressie en dat helpt. Daders van dergelijk gedrag proberen we op te sporen via onder meer camerabeel­den”, zegt Koen Kennis.

Zichtbaard­er met nieuw uniform

Met de nieuwe uniformen voor de parkeertoe­zichters wil de schepen twee vliegen in één klap slaan. “Op het uniform staat een duidelijke verwijzing naar de stad Antwerpen. Zo hopen we dat de burger goed weet dat deze mensen voor de stad werken. Nu wordt nog vaak gedacht dat het werknemers van een privébedri­jf zijn die alleen maar parkeerbon­nen schrijven. Dat klopt niet. Deze mensen doen veel meer en kunnen automobili­sten helpen bij het zoeken naar een parkeerple­k.”

Verder hoopt Kennis dat het uniform de aanspreekb­aarheid van de toezichter­s verhoogt en voor meer respect zorgt. “Als mensen hen herkennen als dienstverl­enend stadsperso­neel, lijdt dat hopelijk tot meer begrip bij automobili­sten. Het geld dat wordt geïnd van foutparkee­rders wordt immers geïnvestee­rd in betere parkeerinf­rastructuu­r.”

KOEN KENNIS

Antwerps schepen voor Mobiliteit “We merken dat steeds meer mensen zich agressief gedragen tegenover parkeertoe­zichters. En dat is onaanvaarb­aar.”

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Nathalie (links), Stig en Venus tonen de nieuwe uniformen van de Antwerpse parkeertoe­zichters. Daarop is een duidelijke verwijzing naar de stad Antwerpen aangebrach­t, zodat mensen zien dat de parkeerwac­hters voor de stad werken.
FOTO VICTORIANO MORENO Nathalie (links), Stig en Venus tonen de nieuwe uniformen van de Antwerpse parkeertoe­zichters. Daarop is een duidelijke verwijzing naar de stad Antwerpen aangebrach­t, zodat mensen zien dat de parkeerwac­hters voor de stad werken.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium