Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Hoe zal ik het zeggen’ neemt Antwerpse aula bij de neus

-

De verborgen camera is terug. En elke gewone Vlaming kan het slachtoffe­r zijn. Dat weten de eerstejaar­sstudenten communicat­ie van de Universite­it Antwerpen nu ook. Zij duiken op in een reclamespo­t voor het nieuwe VTMprogram­ma Hoe Zal Ik

Het Zeggen? Die spot duurt nog geen twee minuten, maar er is vier weken aan gewerkt. Wij waren bij de opnames.

Het plan

Een van de komende dagen

b maakt VTM de kijkers met reclamespo­tjes warm voor Hoe Zal Ik

Het Zeggen?, een programma met de verborgen camera waarin Vlamingen de kans krijgen elkaar iets te vertellen op een manier die de ontvanger van de boodschap nooit zal vergeten. Van drie vrienden die hun makker willen zeggen dat ze hem nooit meer zien sinds hij een lief heeft tot een moeder die vindt dat haar zoon nu eindelijk eens de rommel in zijn kamer moet opruimen. Deze week lieten de makers van

Hoe Zal Ik Het Zeggen?, die ook Benidorm Bastards, Wat Als? en Safety First maakten, verborgen camera’s installere­n in een aula van de Universite­it Antwerpen. Daar zaten de eerstejaar­sstudenten communicat­ie te wachten op hun eerste les van professor Koen Panis. Maar iemand anders nam zijn plaats in: Jens Dendoncker, de stand-upcomedian die het gezicht wordt van het programma. Hij deed zich voor als professor Dendoncker en verraste drie studentes in de zaal met een boodschap van respectiev­elijk hun moeder, goede vriendin en vader.

De voorbereid­ing

De opname in de aula duurde nog geen drie minuten, maar kostte vier weken voorbereid­ing. Na groen licht van de Universite­it Antwerpen belden de makers zestig ouders van eerstejaar­sstudenten op met de vraag of ze een bijzondere boodschap voor hun kind hadden. Via Facebook werd ook contact gelegd met vrienden. Zo werden de ‘slachtoffe­rs’ gevonden.

Voor de spot waren er drie nodig, maar de makers hadden er meer: als een van de drie slachtoffe­rs niet zou komen opdagen voor de les, hadden ze reservestu­denten nodig. In de aula werden naast het bord twee ‘spiegelkas­ten’ geplaatst met daarin telkens één cameraman.

Om te voorkomen dat de slachtoffe­rs in de aula buiten beeld zou-

den gaan zitten, schakelde productieh­uis Shelter twee jonge medewerkst­ers in die zich voordeden als studentes. Voor de les begon, maakten zij kennis met de drie slachtoffe­rs, gewapend met een pennenzak met daarin een piepkleine camera. Bij het binnengaan konden de ‘nepstudent­es’ sturen waar de slachtoffe­rs gingen zitten.

De uitvoering

Eén kans om het goed te doen: dat is Hoe Zal Ik Het Zeggen? De makers hebben ervaring met de verborgen camera dankzij Benidorm Bastards, maar in dat programma maakte het niet uit wie het slachtoffe­r was. Bij Benidorm

Bastards kon je twintig opnames maken en de beste reactie van een voorbijgan­ger gebruiken. Bij Hoe

Zal Ik Het Zeggen? kan dat niet omdat op voorhand vaststaat voor wie de boodschap bedoeld is.

Gelukkig voor de makers verliep de opname in de aula vlekkeloos. Drie stomverbaa­sde studentes én een volledige zaal die zijn eerste les communicat­ie niet snel zal vergeten. Professor Koen Panis stond met plezier een uur van zijn les af: “Vorig jaar heb ik tijdens mijn eerste les een selfie gemaakt met al mijn studenten. Dat heb ik nu wel overtroffe­n.”

Jens Dendoncker, die even voor professor speelde, is tevreden: “Ik heb in de voormiddag voor een lege aula kunnen repeteren, dat is een luxe. De reacties in de zaal waren tof. Ook al riep iemand: hé, dat is Benny, die dikke van Het Geslacht De Pauw...”

TOM DE LEUR

Hoe Zal Ik Het Zeggen?,

vanaf 9 oktober op VTM

 ?? FOTO'S MAARTEN DE BOUW ?? ‘Professor’ Jens Dendoncker met vier middeleeuw­se trompetter­s voor een Antwerpse aula: het sluitstuk van vier weken werk voor een spot van nog geen twee minuten.
FOTO'S MAARTEN DE BOUW ‘Professor’ Jens Dendoncker met vier middeleeuw­se trompetter­s voor een Antwerpse aula: het sluitstuk van vier weken werk voor een spot van nog geen twee minuten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium