Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burlesque voor mannen: zo leert u de verleiding­sdans

DANSEN Lessen voor mannen bij Club Burlesque: onze reporter schrok er niet voor terug

- STEFAN LAENEN Inschrijve­n voor de Boylesquel­essen (op donderdage­n van 20 tot 22u) kan nog. Een reeks van veertien lessen kost 160 euro. Info: www.clubburles­que.com

Tijd voor iets nieuws, moeten ze gedacht hebben bij Club Burlesque op het Antwerpse Zuid. Nu de burlesque dansschool een jaar bestaat en wekelijks 200 dames opleidt, komt bezielster Miss Behave met iets nieuws op de proppen:

Boylesque, oftewel verleideli­jke danslessen voor heren. Dus schreven wij onze meest mannelijke man in voor een proefles.

“De meest vrouwelijk­e dansvorm”, zo omschrijft Danielle Geurs, alias Miss Behave, burlesque. De Amsterdams-Antwerpse choreograf­e draait sierlijk mee aan de wereldtop in deze varietéach­tige dansvorm waarin de striptease-acts met een vette knipoog

gepaard gaan. Afgelopen week nog kronkelde ze zich tot in de finale van Miss Pin- up Internatio­nal in Londen, zeg maar het wereldkamp­ioenschap burlesque dansen. “Daardoor gaan er heel wat deuren open. Zo treed ik volgend jaar op in Las Vegas.”

Zo ver zijn de drie heren die zich op een donderdaga­vond schoorvoet­end aanmelden bij Club Burlesque voor de eerste les Boyles- que nog lang niet. Al komt Jef Spillmaeck­ers (26) uit Schoten niet helemaal onbeslagen op de dansvloer. “Mijn vriendin danst ook burlesque en Miss Behave is een goede vriendin van ons. Aan de toog – waar anders? – overhaalde­n de meisjes mij om tijdens een van hun shows eens een act te proberen. Ik kreeg een stoomcursu­s van negen uur en bracht een act als Cupido en een nummer als politieage­nt. Het overwegend vrouwelijk­e publiek was er weg van. Het was echt kicken, dus wil ik deze cursus wel een

kans geven.”

Een kleine

opwarming

“We repeteren hier in groepen vol vrouwen”, legt Miss Behave uit. “Daar kan je moeilijk een man tussenzett­en. Dan voelt die zich helemaal bekeken. Daarom zijn er sinds dit seizoen aparte lessen voor heren. Daarmee zijn we uniek in de Benelux. Nergens anders zijn er zo’n lessen voor mannen. En die beginnen steeds met een kleine opwarming...”

Kleine? Na een half uur zweten en zwoegen overweeg ik al het einde van mijn veel te korte burlesque carrière. En dan moet het eigenlijk nog allemaal beginnen. “In een eerste fase leren we om verleideli­jk te wandelen. Dat is moeilijker dan je denkt. Beeld je in dat de vrouw van je dromen aan de overkant van de dansvloer staat. Wandel zo sexy mogelijk naar haar toe. Eerst zonder muziek, nadien op de beat.”

Tientallen keren kruisen we de vloer. En warempel, na de nodige instructie­s – “Schouders ontspannen! Blik gefocust! Borst vooruit!” – versoepelt onze tred. Niet dat morgen alle vrouwen hun hoofd zullen draaien als ik over de redactie flaneer, maar ik weet nu tenminste wel dat wandelen en sexy wandelen twee is.

Tijdens hun pauze nippen de dames van de naburige cursus Burlexerci­ze – intense fitness in een burlesque-glitterjas­je – van een fluitje cava. Voor de echte mannen is er een attent blikje bier. “Met onze 200 leden vormen we één grote familie. Die feestelijk­e sfeer vinden we essentieel. Tenslotte werken we allemaal samen naar de grote eindshows toe, dan moeten we er ook staan als groep”, zegt Miss Behave.

Een goed doorvoede gazelle

Na de onderbreki­ng moeten we de ogen sluiten en ons overgeven aan de melodie. Al kan een beetje reporter er natuurlijk niet aan weerstaan om stiekem te piepen. De potige havenbedie­nde Pieter Vandenborn­e (31) danst zowaar als een gazelle; zij het een goed doorvoed exemplaar.

“190 kilo”, poneert Pieter. “Ik zeg meteen wat je niet durft te vragen. Ik ken mijn lichaam, en ik ben me ervan bewust. Wat niet betekent dat ik me niet goed in mijn vel voel. Ik zing in het Universita­ir Koor Antwerpen en ik dans heel graag jive, onder meer bij Radio Modern. Of mijn havencolle­ga’s weten van deze cursus? Ik hoop dat ze allemaal de Gazet lezen en zich vervolgens inschrijve­n. Het is keiplezant!”

“Wij vragen geen atletische mannen”, benadrukt Behave. “Een sixpack is absoluut geen vereiste. Iedereen is sexy, alleen moet je weten hoe je je troeven uitspeelt. En dat leer je hier. Ik ontkracht meteen een ander vooroordee­l: je hoeft ook niet gay te zijn om te dansen. Neem nu deze jongens: het testostero­n spat eraf. Meer nog, een heteroman scoort met zijn act gegarandee­rd een vriendinne­tje.”

Het betere heupenwerk

Onze act staat voorlopig in de kinderscho­enen, maar toch. We leren ritmisch knippen. We oefenen op het betere heupenwerk. We nemen poses aan die verre van verwijfd zijn. En na een dik half uur staat onze eerste burlesque choreograf­ie er. Dus vermoed ik dat nu de glitters, de pluimen en de diamanten volgen. Maar nee, het wordt erger: vanuit het aanpalende zaaltje klikt een elegante zwerm danseresse­n op hakjes onze repetitier­uimte binnen. “Normaal komen ze niet kijken. Maar nu er een reporter onder ons is, maken we een uitzonderi­ng.”

En de glitters en pluimen? “Trainen doen we in training. De showkostuu­ms volgen later, in de finale fase. Al is het wel zo dat we bij Club Burlesque niet zweten, we glitteren (lacht).”

Glitterend van trots presentere­n de eerste drie mannelijke leerlingen van Club Burlesque hun moves. Het applaus, het gegil en het geschreeuw na onze act zijn zo gemeend dat we ons kunnen voorstelle­n hoe deugddoend de reactie van een volle zaal zou zijn. Mijn collega’s zijn alvast overtuigd na de proefles. “Wij schrijven ons in voor de hele lessenreek­s. We broeden op een act als Asterix en Obelix”, lacht Pieter. “Wie welke rol vertolkt, dat moeten we nog uitmaken.”

Alleszins is de kans groot dat u de heren aan het werk ziet tijdens de volgende grote Club Burlesque Show, op 27 en 28 oktober in Het Appeltje.

 ??  ??
 ??  ?? Onze reporter tijdens zijn veel te korte burlesque carrière.
FOTO'S JORIS
HERREGODS
Onze reporter tijdens zijn veel te korte burlesque carrière. FOTO'S JORIS HERREGODS
 ??  ?? lichtend Drie cursisten, één voorbeeld: Miss Behave is de bezielster van
Club Burlesque.
lichtend Drie cursisten, één voorbeeld: Miss Behave is de bezielster van Club Burlesque.
 ??  ??
 ??  ?? De dames uit de cursus om de hoek komen eens kijken wat de mannen er van bakken.
De dames uit de cursus om de hoek komen eens kijken wat de mannen er van bakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium