Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Mexico is er hoop voor Adea, hier niet”

- KRISTIN MATTHYSSEN www.gofundme.com/ helpourdau­ghteradea

De ouders van Adea (5) uit Lier kregen afgelopen vrijdag het vreselijk verdict dat hun dochtertje een zeldzame hersenstam­tumor heeft en niet meer te genezen is. Een dure behandelin­g in Mexico betekent hun enige hoop.

Op 1 september begon Adea Konxheli nog gewoon in de derde kleuterkla­s bij juf Vanessa in Basisschoo­l Stadspark in Lier. Zelfs haar ouders wisten toen nog niet dat ze ziek was. Dat minder dan een maand later de boodschap kwam dat ze nog maar enkele maanden te leven heeft, is ondraaglij­k.

Alleen artsen in Mexico geven de familie van Adea nog hoop, maar de behandelin­g kost 150.000 euro. Haar vader Samir startte daarom de crowdfundi­ngactie ‘Help our daughter Adea’ (help onze dochter Adea). Iedereen leeft mee met het gezin. Voetballer Mohamed ‘Dodo’ El-Gabas van SK Lierse heeft de crowdfundi­ngpagina voor Adea al gedeeld.

Hoogdringe­nd

Ook basisschoo­l Stadspark gaat alles doen om de fondsen voor Adea mee te helpen verzamelen. “We hebben het nieuws maandag pas te horen gekregen”, vertelt directeur Stef Donckers. “Wij zijn allemaal ouders. Iedereen begrijpt dat die mensen élke kans met twee handen aangrijpen. Hoe zou je zelf zijn? Omdat hoogdringe­ndheid speelt, gaan we met onze lopende vlaaienen pizzaverko­op al een schenking aan het fonds doen. We gaan ook een bloembolle­nactie opzetten, een beetje symbolisch, om hoop en leven te planten. Dit weekend hopen we tijdens de Dag van de Klant, wanneer Peter Van de Veire met MNM van op de Grote Markt in Lier uitzendt, onze acties voor Adea op de radio kenbaar te maken. Ook de vijf andere scholen van onze scholengro­ep springen in de bres. Adea is een lief, prachtig kind. Haar jonger broertje zit ook bij ons op de kleutersch­ool. We willen er alles aan doen om het gezin zo goed mogelijk te ondersteun­en. De solidarite­it is enorm.”

Verlamming­sverschijn­selen

De ouders van Adea zijn volop bezig met de oprichting van een vzw die ze volgende week willen voorstelle­n. Volgens Valmir Konxheli, de broer van de papa van Adea, waren het de grootouder­s die onlangs tijdens een vakantie in Turkije opmerkten dat er iets mis was met hun kleindocht­er.

“Het is bijna niet te geloven, maar ook bij mijn moeder werd eind vorig jaar een hersentumo­r vastgestel­d”, vertelt Valmir. “Onze familie is afkomstig uit Kosovo, maar wij wonen al 23 jaar in Lier. Omdat mijn moeder nu beter was, hebben wij met de vier kinderen samen onze ouders op een reis naar Turkije getrakteer­d. Mijn broer en zijn gezin waren er ook. Het is daar dat mijn vader had opgemerkt dat Adea’s oogje een beetje begon te hangen. Hij vond haar articulati­e ook wat raar. Maar omdat Adea’s moeder Duits praat en Adea daarnaast ook Kosovaars en Nederlands spreekt, was het niet verontrust­end dat ze misschien wat klanken mengde. Adea sprak wel met veel speeksel in haar mond. Achteraf gezien komt dat door de verlamming­sverschijn­selen die de tumor veroorzaak­te.”

Geen sluitende behandelin­g

Teruggekee­rd van de reis begon Adea met haar beentje te slepen. “Vorige week woensdag zijn ze met Adea naar de huisarts gegaan. Die verwees hen direct door naar het ziekenhuis van Lier, waar een scan werd genomen. Daarop zagen de artsen dat Adea een tumor in haar hoofd heeft. Er volgde een doorverwij­zing naar het UZ Leuven. Vorige vrijdag kregen mijn broer en schoonzus daar de slechtst denkba- re diagnose. Adea heeft een ponsglioom of hersenstam­tumor. Deze ziekte treft elk jaar een vijftal kinderen in onze land. Een sluitende behandelin­g is er niet. Doordat de tumor helemaal vergroeid is in de hersenstam, is opereren onmogelijk.”

Doorgaans wordt in België geopteerd voor een chemokuur en bestraling­en. Daarmee koop je, als de behandelin­g aanslaat, wat tijd. Maar dan nog sterven de meeste kinderen binnen het jaar. “Als ouders kun je dat niet accepteren”, zegt Valmir, die zijn nichtje een echte schat noemt. “Daarom zijn ze op zoek gegaan naar behandelin­gen. Zo kwam mijn broer terecht bij de experiment­ele immunother­apiecy- clus die Maithili Vanhille (12) uit het West-Vlaamse Assebroek en Max Hendrix (6) uit het Vlaams- Brabantse Humbeek momenteel bij dokters in het Mexicaanse Monter- rey volgen. Ze kregen vorig jaar ook de diagnose van hersenstam­tumor. Mijn broer heeft de ouders van bei- de kinderen gecontacte­erd en daar- uit blijkt dat er hoop is. Maithili en Max stellen het beter en zijn in elk geval niet verder achteruit gegaan. Enig minpunt: de behandelin­g is pe- perduur. Maar ik heb als oom uitge- maakt dat ik het niet zal toelaten dat geld een probleem mag zijn om Adea te helpen.”

Het meisje is voorlopig thuis bij haar ouders en broertje. “Ze moet pillen nemen, maar die kan ze net zo goed thuis slikken. Het is hart- verscheure­nd om haar achteruit te zien gaan. Het idee dat Adea haar oma in het ziekenhuis ging bezoe- ken, terwijl er bij haar een nóg erge- re en agressieve­re tumor in haar hoofdje woekerde zonder dat we het wisten, is zo erg. We hopen dat ze zo snel mogelijk naar Mexico kan. Daar is er nog hoop, hier in Bel- gië niet meer.”

VALMIR KONXHELI

oom van Adea “Onze moeder kreeg eind vorig jaar ook al de diagnose van een hersentumo­r, maar die van Adea is veel agressieve­r.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium