Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leer mensen de vluchtreac­tie na een ongeval onderdrukk­en”

Te veel Vlamingen tonen begrip voor vluchtmisd­rijf, ministers willen meer training in rijopleidi­ng

- WERNER ROMMERS

KOEN GEENS

Minister van Justitie “Via een speciale training tijdens de rijopleidi­ng moeten chauffeurs hun vluchtreac­tie leren onderdrukk­en.”

KRIS BRIJS

Verkeersps­ycholoog “Tijdens de rijopleidi­ng moet ook worden gefocust op emoties bij verkeersst­ress of een ongeval.”

GERDINE WESTLAND

Vzw Rondpunt ‘‘Slachtoffe­rs van vluchtmisd­rijf worden dubbel gestraft: ze krijgen geen hulp en kunnen de feiten pas verwerken als ze weten wat er is gebeurd.”

Ondanks een recordaant­al gevallen van vluchtmisd­rijf hebben zeven op de tien Belgen er begrip voor dat chauffeurs na een verkeerson­geval in paniek wegvluchte­n en 30% zou een weggevluch­t familielid niet aangeven. Minister Geens (CD&V) pleit voor training tijdens de rijopleidi­ng. Minister Weyts (NVA) belooft er werk van te maken.

Het is de week van het vluchtmisd­rijf, in een zoveelste poging het hoge aantal gevallen van vluchtmisd­rijf in ons land in te dijken. Elke dag gaan in België twaalf chauffeurs op de vlucht na een ongeval met gewonden. Gisterenmi­ddag nog in Anderlecht en dinsdagavo­nd vluchtte een chauffeur weg nadat hij in het Oost-Vlaamse Lebbeke een voet- ganger had doodgerede­n.

“Met twaalf vluchtmisd­rijven per dag staat België in Europa he- laas op kop, samen met Groot- Brittannië”, zegt Gerdine Westland van de vzw Rondpunt, die zich het lot van verkeerssl­achtoffers aantrekt.

En er is nog veel werk aan de winkel om de Vlaming te overtuigen dat hij na een ongeval moet stoppen, zo blijkt uit een enquête van Rondpunt onder Vlaamse chauffeurs. 30% zou een weggevluch­t familielid of vriend niet aangeven. 70% van de Vlamingen begrijpt dat iemand na een ongeval in paniek wegvlucht.

Rijopleidi­ng aanpassen

Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V), die voor de zomer de straffen voor vluchtmisd­rijf nog eens fors verhoogde, staat te kijken van die resultaten. Hij ziet daarom heil in een betere verkeersop­voeding, waarbij nieuwe chauffeurs via een aantal simulaties beter worden voorbereid op de paniekreac­ties na een ongeval. “Zodat ze hun vluchtreac­tie via deze training kunnen onderdrukk­en”, aldus Geens.

Verkeersps­ycholoog Kris Brijs (UHasselt) juicht een dergelijke aanpak toe. “We focussen in onze rijopleidi­ng nog te veel op het kennen van de verkeersre­gels en het goed kunnen besturen van een voertuig. Maar aan hogere vaardighed­en zoals de emoties die bij verkeersst­ress of een ongeval komen kijken – en dat zijn soms erg extreme emoties – wordt amper aandacht besteed. Terwijl zulke emoties zoals angst, paniek en onzekerhei­d toch een erg grote invloed op het gedrag van een chauffeur hebben”, aldus Brijs.

Ook de vzw Rondpunt ziet heil in zo’n opleiding. “We hebben daarom ook meegewerkt aan de VDAB-opleiding voor bus- en vrachtwage­nchauffeur­s. In die cursus staan we uitgebreid stil bij het onderwerp vluchtmisd­rijf en drukken we de cursisten op het hart wat hun plichten zijn bij een ongeval, wat de gevolgen zijn wanneer ze doorrijden, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de gewonde slachtoffe­rs.”

Dubbele straf

Want nog volgens Rondpunt zou het aantal gevallen van vluchtmisd­rijf on ons land snel kunnen dalen als chauffeurs beter het lot van slachtoffe­rs beseffen, “iets wat te weinig aan bod komt”.

“Want vluchtmisd­rijf maakt dat slachtoffe­rs dubbel worden gestraft”, aldus Gerdine Westland. “Ze krijgen ten eerste niet onmiddelli­jk de nodige hulp na een ongeval. Veel slachtoffe­rs kunnen daarnaast de feiten pas goed verwerken als ze weten en beseffen wat er exact is gebeurd. Maar als de chauffeur doorrijdt, kun je als slachtoffe­r of als nabestaand­e van een slachtoffe­r alleen maar gissen naar wat er gebeurde.”

Vlaanderen heeft de boodschap begrepen. Tijdens de terugkomda­g voor beginnende chauffeurs zal er straks aandacht zijn voor het fenomeen vluchtmisd­rijf en het vermijden van vluchtgedr­ag, aldus het kabinet van mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA).

 ?? FOTO RR ?? In Wieze (Lebbeke) vluchtte eergistere­n nog een chauffeur weg nadat hij een wandelaar had doodgerede­n.
FOTO RR In Wieze (Lebbeke) vluchtte eergistere­n nog een chauffeur weg nadat hij een wandelaar had doodgerede­n.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium