Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze film zal haat zaaien”

Aanhangers Gülen ongerust over “Erdogan-propaganda” in Kinepolis

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Kurtlar Vadisi: Vatan, een Turkse actiefilm over de verijdelde staatsgree­p van vorig jaar, wordt vanaf vandaag in vijf Kinepolisv­estigingen in ons land vertoond. Gülenaanha­ngers maken zich zorgen. “Erdogan gebruikt cinema als middel om de Turkse gemeenscha­ppen in zijn greep te houden.”

“Vijanden die al eeuwenlang op een mogelijkhe­id wachten om het land van de Turken te bezetten, staan met een groot leger tegen de grens en wachten het bericht van een staatsgree­p af.” Zo leest de onheilspel­lende korte inhoud van de film op de website van Kinepolis. Actieheld Polat Alemdar en zijn team moeten redding brengen. In Nederland zorgde Kurtlar

Vadisi: Vatan – letterlijk vertaald: ‘Vallei der Wolven: vaderland’ – nog voor zijn première al voor heel wat gespreksst­of. En uit de trailer valt de oorzaak daarvan snel op te maken: de acteur die de grote vijand vertolkt, lijkt als twee druppels water op Fethullah Gülen, de geestelijk­e leider die door Turks president Erdogan verantwoor­delijk wordt gehouden voor de mislukte coup.

Gevreesd wordt dat de film de spanningen tussen Erdoganaan­hangers en Gülenisten weer zal aanwakkere­n. In die mate zelfs dat het stukje cinema het heeft geschopt tot agendapunt op de Rotterdams­e gemeentera­ad.

Vaderlands­liefde

En ook bij ons maken Gülenaanha­ngers zich zorgen. “Kurtlar

Vadisi is sinds jaren een van de populairst­e tv-series binnen de Turkse gemeenscha­p. Onze jongeren zijn hiermee grootge- bracht. De impact ervan is enorm”, vertelt Özkan Yilmaz, secretaris-generaal van Fedactio, een koepelorga­nisatie van aan Gülen gelieerde vereniging­en. “Centraal in de serie staan de liefde voor het vaderland, nationalis- me en de idee dat Turkije de grootste natie ter wereld is. Bovendien is elke actie ten goede van de staat heilig, ook al treedt die de wet met de voeten.”

Het mag niet verbazen dat Özkan Yilmaz een nieuwe verfilming niet graag ziet komen. “Al wil dat niet zeggen dat ik voor censuur ben. We leven in een westerse democratie en daarin voel ik me goed. Maar Vatan zal de polarisati­e tussen beide gemeenscha­ppen wel opnieuw doen opflakkere­n. Hiermee zal haat worden gezaaid. En dat net nu de rust na alle spanningen is weergekeer­d.” Hij wijst met de vinger naar de Turkse president. “Erdogan benut verschille­nde middelen om de Turkse gemeenscha­p in binnen- en buitenland stevig in zijn greep te houden. Cinema is er daar een van.”

Yilmaz hoopt nu dat de Turkse jongeren niet ‘opgefokt’ geraken door Vatan. “Sinds de coup vertonen we ons niet meer op plaatsen waar veel Turkse gemeenscha­ppen aanwezig zijn. We willen geen rode lap voor de stier zijn en houden ons bewust gedeisd. Ons zal je dus niet in de bioscoopza­al treffen. Maar ik vrees wel dat de film een succes zal worden in België.”

Geen politiek oordeel

Bij Kinepolis zien ze voorlopig geen graten in de vertoning van de film. “Deze programmat­ie maakt deel uit van wat we onze ‘etnische content’ noemen. Op jaarbasis programmer­en wij verschille­nde Turkse films en bij de selectie daarvan nemen we geen politieke overweging­en mee in beschouwin­g. Dat is niet haalbaar”, legt persverant­woordelijk­e Anneleen Van Troos uit. “Bovendien vertoonden we eerder al films die het conflict tussen Erdogan en Gülen als thematiek hadden, en tot op heden hebben we daar nog nooit problemen mee gehad. Maar we zijn alert en mocht het nodig zijn, zullen we gepaste maatregele­n treffen.”

ÖZKAN YILMAZ Secretaris­generaal Fedactio “Erdogan benut verschille­nde middelen om de Turkse gemeenscha­p in binnen en buitenland stevig in zijn greep te houden. Cinema is er daar een van.”

 ?? FOTO'S AFP, RR ?? Links: de acteur die in Vatan een staatsgree­p in Turkije wil plegen. Boven: de echte Fethullah Gülen.
FOTO'S AFP, RR Links: de acteur die in Vatan een staatsgree­p in Turkije wil plegen. Boven: de echte Fethullah Gülen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De grote vijand in de film en Fethullah Gülen: twee druppels water
De grote vijand in de film en Fethullah Gülen: twee druppels water
 ??  ?? FOTO WH
FOTO WH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium