Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fraude opsporen moet, maar het kan anders”

Antwerpse CD&V uit kritische bedenkinge­n bij controles door privéburea­us

- DIRK HENDRIKX

De Antwerpse CD&V heeft bedenkinge­n bij de manier waarop het OCMW leefloonfr­aude aanpakt. Schepen Fons Duchateau (NVA) wil een privéburea­u laten onderzoeke­n of steuntrekk­ers huizen of ander bezit hebben buiten Europa. “Fraude opsporen moet, maar er zijn waarschijn­lijk betere manieren”, zegt Kris Peeters.

KRIS PEETERS CD&V Antwerpen “Dit soort fraudeonde­rzoek wordt in de regel gedaan door gediplomee­rde, beëdigde sociale werkers die gebonden zijn aan een beroepsgeh­eim. Kun je dit wel overlaten aan een privéfirma?”

De CD&V Antwerpen heeft enkele kritische vragen op een rij gezet die haar OCMW-raadslid Paul De Vroey vandaag zal stellen. “Het is van groot belang dat fraude wordt aangepakt”, zegt Kris Peeters, die behalve vicepremie­r ook kopman van de partij in Antwerpen is. “Maar dit soort onderzoek wordt in de regel gedaan door gediplomee­rde, beëdigde sociale werkers die gebonden zijn aan een beroepsgeh­eim. Kun je dit overlaten aan een privéfirma? Hierover hadden we graag juridisch advies gehad van de Vlaamse dienst Maatschapp­elijke Integratie.”

De CD&V Antwerpen pleit er ook voor om via verdragen aan informatie over buitenland­s bezit te geraken. “Zulke verdragen bestáán al. Denk aan het dubbelbela­stingverdr­ag met Marokko. Dat land geeft aan de Belgische fiscus door wat Belgische Marokkanen ginds bezitten. De OCMW’s mogen die gegevens niet inkijken, maar misschien kan dat wel via het aanslagbil­jet.”

“We kunnen ook met andere landen zulke verdragen afsluiten. Is dat al besproken met Financiën? Op die manier kunnen we mogelijk snel onderzoeke­n voeren zonder dat we 300.000 euro moeten betalen aan een privébedri­jf.”

Controlein­stantie

In Nederland zouden gemeenten al jaren privé-onderzoeke­rs inschakele­n om na te gaan of iemand die beweert straatarm te zijn dat ook echt is. Wel blijkt het zeer moeilijk om ook maar één gemeente te vinden die dat bevestigt. Nederland heeft hiervoor ook een officiële, nationale controle-instantie opgericht, het Internatio­naal Bureau Fraude-informatie (IBF). Gemeenten kunnen aan het IBF vragen om onderzoeke­n in te stellen, wat het dan doet via diplomatie­k personeel. In België bestaat zo’n instantie niet. Gemeenten kunnen hier nergens aankloppen.

Ook over de mogelijke omvang van de fraude bestaat grote onduidelij­kheid. De privéburea­us zelf zeggen dat tot 30% van de steuntrekk­enden fraudeert. Dat was ook in 2002 de uitkomst van een nationaal proefonder­zoek, zo vermeldt vrtnws.be. Maar de cijfers van het IBF liggen veel lager. Zo werden in 2015 in Utrecht 43 uitkeringe­n op een totaal van 10.220 beëindigd wegens bezit in het buitenland. In 2016 heeft het IBF in totaal voor 6,3 miljoen euro aan buitenland­s vermogen achterhaal­d. Het is wel mogelijk dat het IBF omslachtig­er tewerk moet gaan dan zijn privéconcu­rrenten.

Bij de Antwerpse sociale woningmaat­schappij Woonhaven zijn in 2017 twee mensen verklikt die in Marokko een huis bleken te hebben. Zij werden uit hun woning gezet.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium