Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De rekening klopt”

Tommelein verdedigt zich tegen kritiek op energiehef­fing

- (tvd)

Klopt de rekening of klopt ze niet? Dat was dé vraag gisteren tijdens het debat over de Septemberv­erklaring van de Vlaamse regering. Met de hervormde Turteltaks, die daalt van 100 euro tot 9 euro, kan Vlaanderen zijn klimaatdoe­lstelling in 2020 halen, stelt energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld). De oppositie gelooft hem niet.

“De rekening klopt.” De keren dat minister Tommelein dat zinnetje woensdag herhaalde in het Vlaams halfrond, waren niet op twee handen te tellen. Volgens hem volstaat die 9 euro Vlaamse Energiehef­fing om de historisch­e schulden en de toekomstig­e vergoeding­en voor groenestro­omcertific­aten (tot 2030) te betalen én tegelijk de klimaatdoe­lstellinge­n te halen.

Tegen 2020 moet Vlaanderen 10,34% hernieuwba­re energie opwekken. Dat plaatje is nog niet volledig ingevuld. Tommelein rekent op burgers en bedrijven om die laatste inspanning van 1.400 GWh te leveren. “Het gaat om 300 windmolens of 6 miljoen zonnepanel­en. Of 150 windmolens en 3 miljoen zonnepanel­en. Ik denk dat dit niet onmogelijk is tegen 2020. En als we de klimaatdoe­lstellinge­n niet halen, dan zijn er ook andere oplossinge­n dan boetes”, verwees Tommelein naar de mogelijkhe­id om groene stroom in het buitenland te kopen.

Tita Tovenaar

De oppositie spreekt van gelatenhei­d. “U hebt blijkbaar nu al de handdoek in de ring gegooid. U rekent op een hele hoop inspanning­en van anderen om de klimaatdoe­lstelling te halen”, aldus Bruno Tobback (sp.a).

Ook Groen verweet Tommelein met cijfers te goochelen. “U bent een Tita Tovenaar. U hebt geen becijferd plan, uw cijferwerk is broddelwer­k”, zei fractielei­der Björn Rzoska.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bart Tommelein met de cijfers in de hand.
FOTO PHOTO NEWS Bart Tommelein met de cijfers in de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium