Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vertraging van 55 jaar

- ARNOUT GYSSELS

Vijf jaar geleden moest het af zijn. Maar het zal nog vijftig jaar duren voor het Vlaamse fietsroute­netwerk klaar is als we aan dit tempo blijven doordoen, zo berekende het Rekenhof. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) erkent het probleem. “Maar wij zijn maar verantwoor­delijk voor een derde van het traject.”

12.086 kilometer fietspaden, zodat de Vlaming met de fiets naar het werk, de winkel of de school kan. Het Bovenlokaa­l Functionee­l Fietsroute­netwerk (BFF) is veilig, duurzaam en het moest af zijn tegen 2012. Vandaag is het nog niet klaar. 3.657 kilometer moet er nog komen, 4.444 kilometer is al aan vernieuwin­g toe. Sterker zelfs: elk jaar komt er amper 75 kilometer fietspad bij.

Verre van goed, beseft ook minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We dragen een erfenis uit het verleden mee, maar we proberen de achterstan­d in te halen”, zegt hij. “Maar een deel is uit onze handen. Wij zijn verantwoor­delijk voor 3.500 kilometer van het traject, de rest moet van de lokale overheden komen.”

Lokale vertraging­en

Om hen mee te krijgen, is de minister vooral aangewezen op hun goodwill. “We proberen de investerin­gen wel aan te moedigen door extra te subsidiëre­n. We roepen de gemeenten en de provincies op om mee te doen.”

Het gaat hoe dan ook te traag en daarvan zijn ook de gemeenten zich bewust. “Veel dossiers zijn lopende, maar een snelheidsp­rijs zullen ze niet winnen”, zegt Erwin Debruyne van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Dat ligt aan onteigenin­gsdossiers die aanslepen, riolerings­werken die nog moeten gebeuren…” Maar dat de lokale besturen niet mee aan de kar trekken, wil hij niet gezegd hebben. “Integendee­l, gemeenten leggen in samenspraa­k met Vlaanderen fietspaden aan langs gewestwege­n.”

De fietsers zien het allemaal met lede ogen aan. “Het is allemaal te weinig, te traag en te laat”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbo­nd. “Dat wisten we al, maar onze schatting was zelfs nog wat positiever dan wat het Rekenhof nu zegt. Bij elk stukje fietspad moet iedereen zijn zegje doen: milieudien­sten, De Lijn, de NMBS, noem maar op. De fietspaden moeten een prioriteit zijn, zodat die bezwaren overruled kunnen worden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium