Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bende 60-plussers staat terecht voor invoer van 150 miljoen euro cocaïne via Antwerpse haven

Drugsbompa’s riskeren tot 12 jaar cel

- SAM REYNTJENS

De leden van een vermeende drugsbende riskeren tot twaalf jaar cel voor de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Allen ontkennen of minimalise­ren ze hun rol.

Met 63 jaar lag de gemiddelde leeftijd van de beklaagden in de drugskamer van de Antwerpse rechtbank zelden hoger dan gisterenvo­ormiddag. “Benidorm Bastards” noemde een grappende advocaat de bende vermeende drugsimpor­teurs die gisteren voor de rechter stond.

De zestienkop­pige bende, van wie slechts zeven mannen en een vrouw aanwezig waren, staat terecht voor de invoer van honderden kilo’s cocaïne uit Zuid- en Midden-Amerika. Met die handel verdiende de bende volgens de aanklager meer dan 150 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie (OM) vorderde voor de kopstukken tot twaalf jaar cel, twee fruithande­laars – “in bijberoep”, dixit de aanklager – riskeren acht jaar. Tussenpers­onen, zoals de ‘boekhouder’, de ‘secretares­se’ en de lassers van de bende hoorden straffen tot zes jaar vorderen.

Loods in Schelle

De lassers waarvan sprake zijn de Antwerpse broers Henrik (61) en Jacob (68) V. In een loods in Schelle hadden zij volgens het OM een belangrijk­e taak: het openslijpe­n en weer dichtlasse­n van de bodemplate­n van zeecontain­ers. Terwijl haalde de bende pakken met cocaïne uit de containers. Containers die vanuit Latijns-Amerika naar de haven van Antwerpen gestuurd waren. Doorgaans geladen met fruit en bestemd voor twee Nederlands­e importeurs. Die fruithande­laars Ronald ‘Ron’ B. (68) en Cornelis ‘Kees’ S. (71) hebben allebei een firma in Nederland. Het OM is ervan overtuigd dat de organisati­e al geruime tijd een beroep deed op de firma’s van de twee Nederlande­rs om zo cocaïne in te voeren. De zaakvoerde­rs kregen aanzienlij­ke bedragen.

De twee hoofdverda­chten in het dossier stuurden gisteren hun kat en hun advocaat naar de rechtbank. Het OM ziet Abdenbi G. en Rachid B. als de grote organisato­ren van de trafiek. Abdenbi nam volgens de observatie­s met telefoonta­ps en afluistera­pparatuur in zijn auto de praktische organisati­e voor zich.

‘Martine Tanghe van de drugs’

De absolute leider van de groep zit volgens onze informatie in Marokko. Antwerpena­ar Rachid B. zal er alles aan doen zich niet te laten oppakken. De man heeft jarenlange ervaring in het drugswerel­dje. Door auteur Raf Sauviller werd hij in het boek Borgerokko Maffia onlangs nog de ‘Martine Tanghe van de drugshande­l’ genoemd. B. speelt al meer dan twintig jaar mee in de hoogste klasse van de Antwerpse drugshande­l. In de jaren negentig leidde hij een lucratieve drugsbende, was hij betrokken bij de portiersoo­rlog en ontvoerde hij drugsdief Guy De Gres. Veroordeli­ngen in het verleden – negen en twee jaar cel – maakten weinig indruk. Volgens Sauviller zat B. nauwelijks in de cel en is hij als sinds de eeuwwissel­ing spoorloos.

 ?? FOTO'S RR ?? Tijdens huiszoekin­gen werden wapens en grote bedragen geld gevonden. De speurders troffen ook 313 kilo cocaïne aan. De winst investeerd­e de bende in dure auto’s, vastgoed, kunst en boten.
FOTO'S RR Tijdens huiszoekin­gen werden wapens en grote bedragen geld gevonden. De speurders troffen ook 313 kilo cocaïne aan. De winst investeerd­e de bende in dure auto’s, vastgoed, kunst en boten.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Fruithande­laar Ronald ‘Ron’ B. (68).
FOTO RR Fruithande­laar Ronald ‘Ron’ B. (68).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium