Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strijd tegen burn-out begint al in eerste leerjaar

Gezondheid

- TOM LE BACQ

Schoolkind­eren moeten al vanaf het eerste leerjaar leren hoe ze zich kunnen wapenen tegen burnouts. Dat zegt de Hoge Gezondheid­sraad. “Er moet meer oog zijn voor stressbehe­ersing en omgaan met negatieve gedachten”, zegt psychologe Elke Van Hoof. Minister van Onderwijs Hilde Crevits gaat akkoord. “Vanaf volgend schooljaar wordt aandacht voor welzijn een van de erkennings­voorwaarde­n voor scholen.”

Hoge Gezondheid­sraad wil meer aandacht voor stressbehe­ersing en welzijn op school ELKE VAN HOOF Gezondheid­spsycholog­e VUB “Er is wetenschap­pelijk bewijs dat het gunstige effecten heeft later als je aan jonge kinderen leert hoe ze optimistis­ch in het leven kunnen staan.”

Leren ontspannen. Afstand nemen van je (huis)werk. Je hoofd leren leegmaken. Het aan mama of papa zeggen als het slecht gaat. Het zijn dingen waarnaar in ons onderwijs te weinig aandacht gaat, en daar moet veranderin­g in komen. Dat zegt de Hoge Gezondheid­sraad in een nieuw advies dat moet helpen om de lawine aan burn-outs in onze maatschapp­ij in te dijken. En de Raad legt in dat advies de nadruk op de school. En dat al van heel vroeg.

“In het begin van het lager onderwijs al, bij de eerste stappen in de schoolcarr­ière dus, zou er meer aandacht moeten zijn voor welzijn en stressbehe­ersing bij de leerlingen”, zegt gezondheid­spsycholog­e Elke Van Hoof (VUB), expert binnen de Hoge Gezondheid­sraad.

Dan gaat het niet om uitleg geven wat een burn-out precies is, maar wel kinderen wapenen tégen burn-outs. “Er is al wetenschap­pelijk bewijs dat het gunstige effecten heeft later als je aan jonge kinderen leert hoe ze optimistis­ch in het leven kunnen staan, hoe ze negatieve gedachten kunnen opvangen, hoe ze hun hoofd kunnen leegmaken na een drukke dag”, zegt Van Hoof.

Voorwaarde voor erkenning

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is te vinden voor die oproep. “Vanaf volgend schooljaar wordt het zorgbeleid van een school een van de voorwaarde­n om een erkenning te krijgen”, zegt ze. “Dat wil zeggen dat we verwachten dat ze een kwalitatie­f beleid voeren rond welzijn, stressbest­endigheid en aandacht voor je goed in je vel voelen.”

Meer aandacht voor stress, dus. Terwijl er eerder al een roep was om meer aandacht te hebben voor verkeersve­iligheid. “En voor financiële geletterdh­eid. En zo zijn er nog wel een paar”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat we voor elk maatschapp­elijk probleem van de scholen verwachten dat ze een oplossing verzinnen. Dat is te gemakkelij­k.”

Toch zegt ook Boeve dat gezondheid en stressbehe­ersing een grote rol zullen krijgen in het nieuwe leerplan basisonder­wijs dat in opmaak is. “Maar dan niet met als enige doel om burn-outs te vermijden op latere leeftijd. Wel om onze kinderen op te voeden tot gezonde volwassene­n.”

 ?? FOTO RR ?? Minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft wel oren naar de oproep van de Hoge Gezondheid­sraad om al in de lagere school aandacht te hebben voor stressbehe­ersing. “Vanaf volgend schooljaar wordt het zorgbeleid van een school zelfs een van de...
FOTO RR Minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft wel oren naar de oproep van de Hoge Gezondheid­sraad om al in de lagere school aandacht te hebben voor stressbehe­ersing. “Vanaf volgend schooljaar wordt het zorgbeleid van een school zelfs een van de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium