Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verplicht kinderpsyc­hiatrie om jongeren op te nemen”

-

“Kinderen en jongeren horen niet thuis in de volwassen psychiatri­e en dus ook niet in ons ziekenhuis.” Dat zegt directeur Marc Vandergrae­sen van het psychiatri­sch centrum Zoete Nood Gods in Lede, bij Aalst. Toch raakt nu bekend dat het ziekenhuis in mei drie tieners moest opnemen.

Een week geleden raakte bekend dat een 11-jarig meisje door het Oudenaards­e parket was gecolloque­erd in een psychiatri­sch centrum voor volwassene­n omdat er in de kinderpsyc­hiatrie nergens plaats voor haar was. Helemaal geen uitzonderl­ijke kwestie in Oost-Vlaanderen, blijkt nu. Het psychiatri­sch centrum Zoete Nood Gods in Lede, bij Aalst, kreeg in mei nog drie keer te maken met een minderjari­ge die er door het parket werd gecolloque­erd. “In twee dagen tijd kregen we een jongen van 13, een meisje van 14 en een jongen van 16 binnen via een spoedproce­dure van de rechtbank”, zegt algemeen directeur Marc Vandergrae­sen. “De oudste jongen kon na vijf dagen terug naar huis, maar voor de andere twee was dat geen optie. We hebben er een maand over gedaan om voor hen een geschikte plaats te vinden.”

Grenzen afbakenen

Ze werden ondergebra­cht op de gesloten afdeling van het psychiatri­sch centrum, waar gemiddeld zo’n twintig volwassene­n met zware problemati­eken zijn opgenomen. “Die volwassene­n verblijven daar omdat ze een acute psychose hebben, een verslaving­sproblemat­iek of een opstoot van manisch-depressivi­teit. Niet echt een geschikte omgeving voor die kwetsbare minderjari­gen”, zegt Vandergrae­sen. “Omdat we geen aangepast programma hebben voor kinderen en jongeren, hebben wij hen vooral op hun kamer moeten houden. Dit kan men toch geen beschermin­g noemen?”

Vandergrae­sen vindt dat de overheid duidelijke­r grenzen moet afbakenen: “Stel paal en perk aan die praktijk door de verwijzing naar of de opname in een volwassen psychiatri­e van jongeren onder 16 jaar formeel te verbieden. En voer een opnameplic­ht in voor gedwongen opname van kinderen en jongeren op de kinderpsyc­hiatrische diensten. Laat hen onderling en samen met het parket een formele wachtdiens­tregeling afspreken.”

Kinderpsyc­hiater Eric Schoentjes, verbonden aan het UZ Gent, erkent het probleem. “Meestal werkt het overleg goed. Maar soms raakt het systeem oververzad­igd. En dan is dit het gevolg. De wet zegt nu eenmaal dat ziekenhuiz­en die zich inschrijve­n voor gedwongen opnames, ook geen minderjari­gen mogen weigeren. De tieners krijgen er geen verkeerde behandelin­g, ze krijgen een juiste behandelin­g op de verkeerde plaats.” (vb)

 ??  ?? FOTO FRED DEBROCK
Marc Vandergrae­sen.
FOTO FRED DEBROCK Marc Vandergrae­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium