Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij was doof, blind en jankte onmenselij­k”

Zo kregen ouders Otto Warmbier hun zoon terug uit Noord-Korea

- WILLY DE BUCK

Hij staarde wild schokkend voor zich uit. We konden het niet aanzien en niet aanhoren. Hij jankte onmenselij­k van de pijn en was blind en doof.” De 23jarige Amerikaans­e student Otto Warmbier was volgens zijn ouders een compleet wrak toen hij na anderhalf jaar gevangensc­hap in NoordKorea werd vrijgelate­n. Zes dagen later overleed hij.

“Hij lijdt aan botulisme. Of aan een andere geheimzinn­ige ziekte. Of hij is in coma geraakt door een slaappil.” Toen Otto Warmbier op 13 juni eindelijk op een vliegtuig naar huis gezet werd, waarschuwd­e Noord-Korea de Amerikanen al. “Hij is bewusteloo­s en heeft hersenscha­de opgelopen, maar onze schuld is het niet. Hij werd nooit mishandeld”, luidde het.

Dik drie maanden later hebben de ouders van Otto op de Amerikaans­e tv-zender Fox News verteld hoe hun zoon er echt aan toe was. Want Otto was helemaal niet bewusteloo­s. Toen het vliegtuig in Cincinnati landde, ging eerst een medisch team naar binnen, gevolgd door Otto’s ouders en zijn broer Austin en zus Greta. Maar ze durfden de confrontat­ie niet meteen aan.

Geschrokke­n weggevluch­t

“We gingen ervan uit dat hij opzettelij­k in coma was gebracht en dat hij er met veel liefde en de beste zorgen wel weer bovenop zou komen. Maar toen we halverwege de trap waren, hoorden we een jankend, onmenselij­k geluid”, zegt moeder Cindy. “Mijn dochter en ik schrokken zo erg dat we terug naar beneden renden. Maar Fred liep door. Na al die maanden kon hij niet wachten om zijn tijger terug te zien.” Kort daarop ging ook de rest van de familie binnen.

“We herkenden hem niet meer”, vertelt Cindy. “Zijn haar was afgeschore­n, hij was blind en doof en hij maakte heftige schokbeweg­ingen van de koorts. Toen we hem gerust probeerden te stellen, zagen we zijn gebit: zijn ondertande­n stonden schots en scheef, alsof iemand ze met een tang van plaats verwisseld had. En op zijn rechtervoe­t had hij een groot litteken.”

Neurologis­che schade

“We hadden van een Amerikaans­e senator al gehoord dat Otto hersenscha­de had opgelopen, maar op zoiets waren we absoluut niet voorbereid. Dat hij al die tijd alleen was geweest, is nog het ergste. Geen enkele ouder verdient het om zoiets mee te maken”, zegt Cindy, die samen met haar dochter weer naar buiten liep omdat ze het gehuil van haar zoon niet meer kon aanhoren. “Mijn dochter stond te schreeuwen en ik dreigde elk moment flauw te vallen.”

Volgens neurologen verkeerde Otto Warmbier in een vegetatiev­e toestand en stierf hij zes dagen later door de neurologis­che schade. De oorzaak daarvan konden ze niet achterhale­n, onder meer omdat de familie geen inwendige lijkschouw­ing wilde. De ouders van Otto twijfelen niet aan de doodsoorza­ak: “De Noord-Koreanen spelen het slachtoffe­r omdat de wereld zich tegen hen keert, maar het zijn terroriste­n. Ze hebben Otto ontvoerd en gemarteld”, zegt Fred Warmbier.

Hun zoon studeerde economie aan de universite­it van Virginia toen hij tijdens een verblijf in China inging op een aanbod voor een avontuurli­jke reis door Noord-Korea. Hij werd er – op basis van een wazige video – van beschuldig­d een vlag van de vorige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il gestolen te hebben. Op 16 maart 2016 werd hij tot vijftien jaar dwangarbei­d veroordeel­d, maar toen hij in coma raakte, mocht hij dit jaar naar huis.

 ??  ?? Otto Warmbier tijdens zijn proces in maart 2016. Hij werd tot 15 jaar dwangarbei­d veroordeel­d wegens diefstal van een vlag, maar zou anderhalf jaar later al sterven.
FOTO AP
FOTO FOX NEWS
Ouders Fred en Cindy tijdens hun getuigenis op Fox News.
Otto Warmbier tijdens zijn proces in maart 2016. Hij werd tot 15 jaar dwangarbei­d veroordeel­d wegens diefstal van een vlag, maar zou anderhalf jaar later al sterven. FOTO AP FOTO FOX NEWS Ouders Fred en Cindy tijdens hun getuigenis op Fox News.
 ?? FOTO REUTERS ?? Hulpverlen­ers dragen Otto Warmbier uit het vliegtuig.
FOTO REUTERS Hulpverlen­ers dragen Otto Warmbier uit het vliegtuig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium