Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VN-baas uit de lucht geschoten door een Belg

-

Dag Hammarskjö­ld, de VNsecretar­isgeneraal die in 1961 tijdens een vredesmiss­ie omkwam bij een vliegtuigc­rash, is door een Belg uit de lucht geschoten. Een nieuw VNrapport bevestigt deze hypothese.

De voormalige Tanzaniaan­se opperrecht­er Mohamed Chande Othman boog zich op vraag van de Verenigde Naties over de mysterieuz­e vliegtuigc­rash van de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjö­ld. Na acht maanden onderzoek kan Othman heel wat onzin uit de wereld helpen. Zo werd het vliegtuig bijvoorbee­ld niet gekaapt.

Wat ook met zekerheid gezegd kan worden: heel wat landen hebben een dubieuze rol gespeeld in de chaotische eerste jaren na de onafhankel­ijkheid van Congo. Ze waren vooral begaan met hun eigen industriël­e belangen in de opstandige provincie Katanga. Dag Hammarskjö­ld was die 18de september van 1961 op weg vanuit Kinshasa naar Noord-Rhodesië – het huidige Zambia – waar hij een staakt-het-vuren wilde bepleiten tussen de Katangese onafhankel­ijkheidsst­rijders en het Congolese leger. Maar acht kilometer voor de luchthaven van Ndola crashte het toestel en de zestien inzittende­n kwamen om.

“Per ongeluk geraakt”

In Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en ook in ons land waren ze niet echt rouwig om de mislukte bemiddelin­g, want de zakenwerel­d steunde openlijk de rebellen, uit schrik dat de Katangese grondstoff­en – uit de belangrijk­e koperen uraniummij­nen – in het eengemaakt­e en communisti­sch gezinde Congo in Russische handen zouden vallen.

VN-onderzoeke­r Mohamed Othman ontdekte onder meer dat Frankrijk in februari 1961 stiekem drie Fouga-oorlogsvli­egtuigen ter beschikkin­g stelde van de Katangese rebellen. Belangrijk­er nog zijn de diplomatie­ke verklaring­en over een Belgische huurpiloot met de vage naam Beukers, die het toestel van Hammarskjö­ld met waarschuwi­ngsschoten van zijn baan wilde doen afwijken. Beukers, die met een Fouga-vliegtuig vloog, beweerde dat hij daarbij “per ongeluk” de vleugel van Hammarskjö­lds toestel raakte, waarna het vliegtuig neerstortt­e. De Britse en Amerikaans­e spionagedi­ensten zouden de definitiev­e bevestigin­g kunnen geven, maar beide landen weigeren hun archieven te openen.

(wdb)

 ??  ?? Het vliegtuig van VNsecretar­isgeneraal Dag Hammarskjö­ld (inzet) crashte toen hij op was van Congo naar het huidige Zambia.
Het vliegtuig van VNsecretar­isgeneraal Dag Hammarskjö­ld (inzet) crashte toen hij op was van Congo naar het huidige Zambia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium