Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volledig in ons recht met woontoren naast Trix”

Projectont­wikkelaar reageert op beroepspro­cedure tegen bouwaanvra­ag

- SYLVIA MARIËN

Projectont­wikkelaar Caravel Properties, die een woontoren wil bouwen naast muziekcent­rum Trix, is al twintig jaar eigenaar van de site. “Toen gekocht op basis van het bijzonder plan van aanleg, waarop al een woontoren getekend staat”, zegt Luc Schellen van Caravel. “Dat Trix nu in beroep gaat, is zeer verwonderl­ijk.”

Vorige week kon u in uw krant al lezen dat muziekcent­rum Trix bij de provincie Antwerpen in beroep gaat tegen de bouwvergun­ning die de stad afleverde aan Caravel Properties. Caravel wil aanpalend aan Trix een woontoren bouwen in U-vorm, met twee torens van 9 verdieping­en, verbonden door een stuk met 4 verdieping­en. In de gelijkvloe­rse verdieping huizen Carrefour en Gamma, die dan kunnen uitbreiden. De parking voor bewoners komt onder de huidige parking.

Ken Veerman, directeur van Trix, noemde de vergunning “georganise­erde overlast”, want “geluidsove­rlast wordt voor de toekomstig­e bewoners onvermijde­lijk, ook al houdt Trix zich aan alle voorwaarde­n van de milieuverg­unning”.

Bereid tot dialoog

Dat is de wereld op z’n kop, stelt Caravel Properties nu. “Trix is in woongebied gevestigd én we zijn volledig in ons recht. Deze woontoren komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het plan daarvoor is veel ouder dan Trix zelf”, zegt Schellen. “Eerst en vooral: ik ben een muzieklief­hebber en heb niets tegen Trix. Trix mag ’s avonds gratis onze parking (aan Carrefour en Gamma, red.) gebruiken en heeft een branduitga­ng via ons dak. Allemaal geen probleem. Daarom waren we ook zeer verbaasd over het beroep tegen onze bouwvergun­ning. Meteen nadat we kennis hadden genomen van hun beroep, hebben we hun de hand gereikt en gevraagd samen te zitten om tot een regeling te komen. Helaas gaat men daar niet op in.

Maar we zijn altijd bereid tot dialoog. Het zijn en blijven tenslotte onze buren.”

Trix is opgestart in 2004 en in 2009 uitgebreid met zaal Hof ter Lo. Die bestond al sinds 1975. Voordien was op die plek een woonwijk geruimd.

“Wij zijn eigenaar van onze site sinds 1998”, vertelt Schellen. “We hebben die toen aangekocht op basis van het bijzonder plan van aanleg (BPA, een bestemming­splan opgemaakt door de overheid, red.) 18A van 1976 (goedgekeur­d met een

Koninklijk Besluit op 3 februari 1976, red.), waarop een winkelcent­rum is te zien, én woontorens. Zelfs eentje van zestien verdieping­en en van elk 1000 vierkante meter, dus 16.000 vierkante meter in totaal. Uiteraard wist de stad Antwerpen, die eigenaar is van de Trix-gebouwen en die ze samen met ons in 1998 heeft aangekocht, van dat BPA. En de facto wist Trix dat ook.”

Caravel Properties kocht de gronden in 1998 van de Nederlands­e Stichting Bedrijfspe­nsioenfond­s voor de Metaalindu­strie. “En sindsdien wachten we al bijna twintig jaar op een bouwvergun­ning”, zegt Schellen. “Aanvankeli­jk was het niet interessan­t om in actie te komen, omdat de Singel in revisie was. In 2009 was er een collegebes­luit dat onze bouwrechte­n bevestigde, en in 2014 is er een eerste bouwaanvra­ag ingediend. Die is door de stad afgekeurd, onder meer omdat we te dicht tegen Trix zouden bouwen. In de nieuwe aanvraag is meer afstand en isolatie voorzien, en die is dus voor de zomervakan­tie goedgekeur­d.”

“We hopen uiteraard dat de provincie Antwerpen de vergunning bevestigt, maar dan nog zal het jaren duren voor we effectief aan het bouwen zijn”, zegt Schellen. “Alleszins geloven we dat het ontwerp van ABN-Architecte­n voor die site een troef kan zijn. Nota bene in een omgeving waar al drie woontorens staan.”

De meest recente, Park Oost van projectont­wikkelaar Immpact, is ook bijna klaar.

 ?? FOTO'S RR ?? Een simulatie van de woontoren naast Trix. “We hopen uiteraard dat de provincie Antwerpen de vergunning bevestigt, maar dan nog zal het jaren duren voor we effectief aan het bouwen zijn”, klinkt het bij de projectont­wikkelaar.
FOTO'S RR Een simulatie van de woontoren naast Trix. “We hopen uiteraard dat de provincie Antwerpen de vergunning bevestigt, maar dan nog zal het jaren duren voor we effectief aan het bouwen zijn”, klinkt het bij de projectont­wikkelaar.
 ??  ??
 ??  ?? Luc Schellens van Caraval Properties.
Luc Schellens van Caraval Properties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium