Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CHAMPIONS LEAGUE 2E SPEELDAG Hein loert al om de hoek

Nicolas Frutos overtuigt totaal niet als T1 tegen zwak Celtic

- JÜRGEN GERIL

Wat een gemiste kans. Dit Celtic was zeker te pakken, maar een belabberd Anderlecht verloor de match die het altijd had moeten winnen om een kans te maken op Europese overwinter­ing. Interimcoa­ch Nicolas Frutos koos voor een angsthazen­tactiek en bewees dan toch niet rijp te zijn voor de job van T1, Hein Vanhaezebr­ouck zal snel op de stoep van het Astridpark staan.

Omdat Hein Vanhaezebr­ouck en Anderlecht a perfect match lijken, had Nicolas Frutos tegen Celtic een perfecte match nodig om toch nog overeind te blijven als hoofdcoach. Het liep helemaal verkeerd. Want hoe verklaar je anders dat Celtic voor de rust 74 procent balbezit had of dat het 377 passes kon geven, terwijl paars-wit slechts aan 149 kwam. En dat terwijl de Schotten niet eens kwamen om te voetballen, laat staan om te winnen. Zijn speelden de bal constant rond achteraan en hoopten op offensieve toevalstre­ffers. Die kwamen er met medewerkin­g van Anderlecht.

Geen Champions Leaguenive­au

Celtic was echt maar een erg matige tegenstand­er. Bij momenten hadden we niet eens de indruk dat we naar de Champions League zaten te kijken: zo moeizaam was de match. En dat mag Nicolas Frutos zichzelf aanwrijven. Terwijl de Schotse kampioen maar met één spits speelde, posteerde de Brusselse interimcoa­ch maar liefst vijf verdediger­s - centraal Dendoncker tussen Deschacht en Spajic - en daarvoor nog eens twee verdedigen­de middenveld­ers. Tja, dan hoeft het niet te verwondere­n dat je amper aan de goal komt, zeker? Maar misschien was het nog erger dat er niet werd ingegrepen tijdens die eerste 45 minuten, toen bleek dat Celtic weinig offensieve intenties had. Dan kon Dendoncker toch doorgescho­ven worden om veel meer druk te zetten op de tegenstand­er?

Het leek wel of Nicolas Frutos schrik had. Door het ontslag van Vanhaezebr­ouck eerder op dag was zijn voorbereid­ing natuurlijk verstoord en waren zijn eigen zenuwen nog toegenomen. De Argentijn zag de druk op zijn persoon ontzettend hoog worden, want één slechte prestatie kon hem zijn droomjob kosten. Een baan waar hij zelf wel erg luid om geschreeuw­d had.

Frutos leek vooral niet te willen verliezen, maar zijn defensieve tactiek werd helaas voor hem pijnlijk afgestraft. Zeker omdat Chipciu en Spajic op de rechterfla­nk naar elkaar keken en niet goed wisten wie welke man moest afdekken. Tierney glipte één keer tussen het twijfelend­e duo door en leverde een perfecte assist af voor Griffiths. Plots stond de 0-1 op het bord.

In de tribune was weliswaar nog geen Hein Vanhaezebr­ouck te bespeuren, maar zijn manager Mogi Bayat was er uiteraard wel en die wreef zich al in zijn handen. Deze match had Hein wellicht totaal anders aangepakt. Niet dat het publiek zich tegen Frutos keerde – daarvoor is de Goleador te populair – maar vele supporters moesten toch vaststelle­n dat de Argentijn nog niet rijp is voor deze job.

Na de pauze stuurde Frutos zijn troepen wel vroeg weer de wei in en verbaal joeg hij ze naar voren, maar tactisch bleef het te lang stil. Er zat simpelweg te weinig creativite­it tussen het defensieve blok en het offensieve trio en er waren te weinig aanspeelpu­nten. Daardoor werden er veel ziekenhuis­balletjes gegeven. Deschacht had er al eentje gelanceerd en toen Dendoncker de veteraan in de problemen bracht, wilde Ollie dat oplossen met een hakje. Een fatale beslissing in zijn 99e Europese match, want Roberts viste het leer op en scoorde via Kara de 0-2.

PSG verlekkert zich

Op dit moment durven we ons niet voorstelle­n dat over twee weken de PSG-sterren Neymar en Cavani naar het Astridpark komen... Die wereldtopp­ers draaien Appiah en co gewoon dol. O ja, Sinclair scoorde ook nog de 0-3 na een slechte pass van Dendoncker. Het

was echt een eeuwigheid geleden dat Celtic nog een uitmatch had gewonnen in de Champions League. Nicolas Frutos heeft dus gefaald voor zijn examen. Die schuchtere pogingen van Hanni en Teo maakten dat zeker niet meer goed. Het lijkt ons zelfs niet meer zeker dat Frutos zondag tegen Standard nog zijn troostfina­le krijgt. Hein Vanhaezebr­ouck loert al stevig om de hoek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium