Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geruchten over Hein maakten het extra moeilijk”

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht deed tegen Celtic zowat alles wat Hein Vanhaezebr­ouck verafschuw­t. Interimcoa­ch Nicolas Frutos realiseert zich dan ook dat hij niet lang meer de hoofdcoach van paarswit zal zijn. De Argentijn buisde voor zijn grote examen, maar probeerde het strijdtone­el wel waardig te verlaten. “Ik zal leren uit mijn fouten.”

In de beker tegen Westerlo en op Waasland-Beveren had Nico Frutos nog (net) zijn hoofd boven water gehouden, maar tegen Celtic liep het faliekant af. Grotendeel­s door foute keuzes.

Nico, kun je verklaren waarom je voor zeven defensieve spelers koos?

“Het idee was duidelijk. We hadden Celtic bestudeerd en geconclude­erd dat het een ploeg is met heel veel balbezit. Bedoeling was om hen geleidelij­k aan uit hun tent te lokken met een compact blok. We wisten dat ze de bal achteraan veel zouden rondspelen zonder gevaar voor ons, maar op den duur zouden er ruimtes vallen als ze meer risico’s begonnen te nemen. Dan konden we hen counteren met onze oprukkende flanken.”

Dat plan mislukte toch compleet?

“Onze organisati­e was erg goed tot aan de blessure van Spajic. Uros speelde nog even door, maar dan stonden we maar met 10,5 man op het veld. Dat betaalden we cash bij de 0-1. Daarna scoren we voor hetzelfde geld 1-1 via een goeie combinatie, maar in plaats daarvan geven we de 0-2 cadeau. Dat soort geschenken mag je in de Champions League niet geven.”

Je had toch snel Dendoncker weer een rij hoger kunnen schuiven om Celtic veel meer onder druk te zetten? Nu speelden de Schotten in een zetel.

“Ik vond dat Trebel en Gerkens op het middenveld een supermatch speelden. Ik had Dendoncker hoger kunnen schuiven, maar wilde ook Hanni niet wegdringen daar. Hij was de man die voor de creatieve impulsen moest zorgen, want we moesten deze match proberen te winnen.”

Verwijt je jezelf dan niet dat je niet sneller je veldbezett­ing gewijzigd hebt?

“Ik zal de match herbekijke­n en zelf voor de spiegel gaan staan. Als ik mezelf niets verwijt of vind dat ik niets beter had kunnen doen, dan moet ik stoppen. Ik zal altijd leren uit mijn fouten en proberen om een evolutie te maken als trainer. De boodschap is dat Anderlecht nog heel veel werk

voor de boeg heeft.”

Zit je zondag tegen Standard nog op de bank? Wordt dat je laatste match?

“Dat ligt niet in mijn handen. Velen onder jullie vinden het nog te vroeg voor mij, maar je moet het je eens voorstelle­n: drie matchen voorbereid­en op negen dagen tijd, terwijl je daarvoor normaal negen weken nodig hebt. Deze ploeg had een fysiek niveau en een mentaal niveau en ik heb geprobeerd om enkele voetbalzak­en te implantere­n. Dat is deels gelukt. Maar eigenlijk heb ik meer tijd nodig.”

Verstoorde het ontslag van Vanhaezebr­ouck de voorbereid­ing op deze match?

“Tja, al die geruchten maakten het extra moeilijk. Maar dat is de muziek van de voetbalwer­eld, hé. Daar moet ik mee leven. Ik probeer het werk te doen waarvoor de club mij heeft aangesteld.”

Ben je bereid om vanaf volgende week weer assistent te zijn als Vanhaezebr­ouck tekent?

“Jullie kennen mijn ambities. Maar Anderlecht is ook mijn thuis. Ik vind het een groot plezier om hier te mogen werken. Op dit moment zal ik alles doen om de competitie­match tegen Standard zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarna is er tijd genoeg om te discussiër­en met het bestuur.”

Hoe ontgoochel­d ben je nu?

“Erg ontgoochel­d in het resultaat, want de kans op Europese overwinter­ing is fel geslonken. Maar ik blijf overtuigd dat Anderlecht een superteam heeft voor de Belgische competitie.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Nicolas Frutos schudt een afstandeli­jk handje met Spajic.
FOTO ISOSPORT Nicolas Frutos schudt een afstandeli­jk handje met Spajic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium