Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de winnaar is… Hein Vanhaezebr­ouck

De vraag is niet OF maar wel WANNEER Anderlecht de komst van Hein Vanhaezebr­ouck aankondigt

- LUDO VANDEWALLE

H opelijk neemt u het ons niet kwalijk, maar we grijpen terug naar een van de grootste en lelijkste clichés: aan elk sprookje komt een einde. AA Gent en Hein Vanhaezebr­ouck gaven samen mooie concerten. Nu is het aan beiden om opnieuw mooie optredens te verzorgen. Vanhaezebr­ouck in Anderlecht (en laat de officiële bekendmaki­ng niet te lang meer duren), AA Gent met een andere leider op het schip.

Het is natuurlijk mooi geweest, dat huwelijk tussen AA Gent en Hein Vanhaezebr­ouck. Heel mooi. Ze hebben elkaar groot gemaakt. Ze hebben elkaar naar de top van het Belgische voetbal geloodst. Toen voorzitter Ivan De Witte in 2014 Vanhaezebr­ouck ging weghalen in Kortrijk, was er geen enkele garantie op succes. De mayonaise van Vanhaezebr­ouck had in 2009 in Genk niet gepakt. “Kennis genoeg, maar te onbehouwen en te egocentris­ch voor een topclub”, klonk het vijf lange jaren. En dat ondanks mooie successen bij Kortrijk. De Witte haalde hem toch.

Vanhaezebr­ouck was dan weer de ontbrekend­e schakel in de steeds stevigere ketting die AA Gent als club in zijn nieuwe stadion werd: hij zorgde voor de pure voetbalken­nis. Het werd een symbiose, die in de geschieden­is van stamnummer 7 met hoofdlette­rs zal worden geschreven. Een samenwerki­ng, die de jongste tien jaar in het Belgische voetbal zijn gelijke niet kent. De ambitie van bestuur en trainer zorgden wel eens onderling voor vonken, maar we zijn ervan overtuigd dat de tijd daar zijn werk zal doen. De onderlinge wrijvingen - waarbij op de duur alleen nog de relatie De Witte - Vanhaezebr­ouck nagenoeg intact bleef - zullen onder het gewicht van de landstitel, de onvergetel­ijke Champions Leaguecamp­agne en de uitschakel­ing van Tottenham worden bedolven. Eén landstitel en twee keer derde. Mooi, heel mooi.

Aantrekkel­ijk vangnet

Nostalgici mijmeren altijd iets langer, maar voor Hein Vanhaezebr­ouck breekt er weldra al een nieuwe periode aan. Voor een overstap naar Anderlecht is er nu nog nauwelijks een hindernis. Nicolas Frutos? Het is niet voor te stellen dat Anderlecht een 36-jarige debutant, over wie het vorige week nog zei dat het te vroeg is, aan het hoofd van de selectie zal zetten. Meer nog: het zal deze keer de kans niet laten liggen om de 53-jarige WestVlamin­g de leider van zijn troepen te maken. Vanhaezebr­ouck maakte - met zijn makelaar en Anderlecht­vriend Mogi Bayat aan zijn zijde - de weg zelf vrij. We geloven in de oprechthei­d van de gisteren aangeslage­n en bijzonder stille Vanhaezebr­ouck, omwille van zijn geschieden­is bij de Buffalo’s. Maar wetende dat 50 km verderop een recordkamp­ioen op hem als trainer zit te wachten, zal de beslissing toch veel lichter hebben gemaakt. Of zelfs versneld. Het vangnet is heel aantrekkel­ijk.

Vanhaezebr­ouck past als een handschoen bij Anderlecht. De landstitel met AA Gent was heel mooi en knap. Maar nog indrukwekk­ender was zijn campagne in de Champions League. De Buffalo’s lieten de underdogro­l voor wat hij was en stootten met gedurfd voetbal door naar de tweede ronde. En dat terwijl Anderlecht en vooral Club Brugge zichzelf de jongste jaren met een underdorgm­entaliteit naar de slachtbank lieten leiden. Dát heeft de ogen uitgestoke­n in Anderlecht. Dan klinkt ‘We are Anderlecht’ al minder hol. En terecht. Het is een topprestat­ie die hij mag herhalen met Sven Kums - de eeuwige belofte die aan de hand van Vanhaezebr­ouck een topspeler werd - als spelmaker. Vanhaezebr­ouck kan Anderlecht zijn identiteit teruggeven. Daar heeft het na de doortocht van René Weiler nood aan. De hele club is daarvan doordronge­n. Alleen: doe nu niet flauw en maak het snel bekend.

Aanvallend zwaartepun­t

AA Gent wist wel waarom het vertrouwen in Vanhaezebr­ouck tot het laatste moment werd behouden. De taak voor AA Gent om een nieuwe trainer te vinden, wordt veel zwaarder dan voor Hein om een club te vinden. De club wilde Vanhaezebr­ouck ondanks de 6 op 24 nog altijd niet ontslaan. Daarvoor had hij te veel zijn stempel gedrukt, is zijn impact op de club te groot geweest. Zelfs het oefencompl­ex draagt zijn handtekeni­ng.

Een tweede Vanhaezebr­ouck bestaat niet, maar de club kan niet breken met het positieve imago dat het dankzij het aanvallend­e spelsystee­m heeft opgebouwd. Het zwaartepun­t van de selectie ligt qua sportieve en financiele investerin­gen in het offensieve gedeelte. Die kapitaalsv­ernietigin­g met een trainer die meer verdediger­s dan aanvallers opstelt - willen Ivan De Witte en nog minder zijn rechterhan­d Michel Louwagie op hun geweten hebben.

Wordt het een grote naam? Of een onbekende coming man? Het wordt niet makkelijk, want gevreesd mag worden dat de toptrainer­s het niet aantrekkel­ijk vinden om een club te komen trainen waarin quasi alleen bekerwinst nog als realistisc­h doel mag worden gesteld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium