Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OUDERDOMSD­EKEN Veteraan Rebellin blijft maar koersen (én winnen)

Al 46 jaar, te weinig ploegmaats, kapotte fiets en oogontstek­ing

- JANPIETER DE VLIEGER

Davide Rebellin (46) heeft de eerste etappe gewonnen van de Internatio­nal Tour de Banyuwangi Ijen, een rittenweds­trijd in Indonesië. Hij was twee keer zo oud als de nummer twee, maar niet eens de oudste renner in koers. Het lijkt een beetje tragisch dat een gewezen ster van het internatio­nale wielrennen krampachti­g verder doet in derderangs­koersen, maar zelf wil hij alleen maar fietsen. “De conditie is optimaal. Het moreel staat op duizend.”

Ritwinst voor Davide Rebellin in de Internatio­nal Tour de Banyuwangi Ijen, een rittenkoer­s van niveau 2.2 – het continenta­le circuit – oftewel de derde klasse van het wielrennen. Rebellin had aan de streep 1’35” voorsprong op de Australiër Drew Morey, geboren in 1996. Rebellin was toen al vier jaar prof. Desondanks is de Argentijns­e Italiaan niet eens de oudste deelnemer in het bonte peloton van Banyuwangi. De Nederlande­r Lex Nederlof is 51 en doet ook nog altijd mee.

Rebellin kuste zijn trouwring en stak een vinger in de lucht. “Wat een emotie”, liet hij weten. “De Indonesisc­he fans zijn altijd maar aan het lachen. Ik ga nu proberen de leiderstru­i te verdedigen. De conditie is optimaal, het moreel staat op duizend.”

De keuken mijden

Rebellin kon de opkikker gebruiken, want zijn trip door Indonesië was tot dusver geen succes geweest. Hij is er al sinds begin deze maand, had oorspronke­lijk ook moeten deelnemen aan de plaatselij­ke Tour de Molvccas, maar dat lukte niet omdat er maar twee ploegmaats tijdig in Indonesië raakten. Eentje te weinig om te mogen starten. De doorreis naar Banyuwangi was vervolgens ook al een martelgang: vier uur vertraging bij zijn vlucht, daarna twee uur vliegen en dan nog eens zeven (!) de bus op. Het comfort in het hotel ter plaatse stond ook in schril contrast met de luxe die hij kende toen hij nog een wereldtopp­er was bij Liquigas of Gerolstein­er. “Koud water in de douche”, rapporteer­de Rebellin op Facebook. “Het eten is bijzonder eenvoudig en het is beter om niet in de keuken te kijken.”

Bij uitbreidin­g is dit hele seizoen een treurmars geweest. In de Ronde van Portugal – gedomineer­d door het meer dan dubieuze W52-FC Porto-team – finishte hij op een anonieme 27ste plaats. Hij liep er een oogontstek­ing op waardoor hij “twee dagen na elkaar moest huilen”. In België mocht hij een maand geleden het Dernyspekt­akel van ’s-Gravenweze­l winnen, maar door een staking van de bagagisten raakte zijn fiets nadien niet meer thuis. Toen die uiteindeli­jk arriveerde, bleek die bovendien ernstig beschadigd.

Waarom, o waarom?

Je kan je bij zoveel tegenspoed alleen maar afvragen: waarom doet een mens het zichzelf aan? Waarom zo hardnekkig vasthouden aan een sport die hem min of meer heeft verstoten? Na zijn schorsing voor het gebruik van epovariant Cera in 2009 is zijn comeback altijd een gevecht geweest. Een burgerrech­tbank heeft hem in 2015 min of meer vrijgespro­ken – louter op basis van proceduref­outen – maar hij is nooit gerehabili­teerd. Zijn ploeg CCC Polsat kreeg datzelfde jaar een wildcard voor de Giro, op voorwaarde dat het team Rebellin niet opnam in de selectie.

Misschien doet Rebellin het voor het geld. Hij heeft – net als Tom Boonen – ooit een aanzienlij­ke boete betaald voor ‘domicilief­raude’ in Monaco. Maar ook daar heeft de rechtbank hem later in het gelijk gesteld en het lijkt sowieso weinig waarschijn­lijk dat hij bij zijn huidige continenta­le team Kuwait-Cartucho.es heel veel geld verdient.

Zelf zegt Rebellin dat hij het louter doet omdat hij zo graag fietst. Hij spreekt over een “eindeloze liefde voor het vak”. Een rit winnen in de Tour de Banyuwangi is niet minder waardevol dan in eenzelfde jaar de Amstel, de Waalse Pijl en LuikBasten­aken-Luik winnen. “Toen ik voor grote teams reed, nam ik dat prestige als vanzelfspr­ekend. Nu weet ik dat het er in het leven op aankomt om te waarderen wat je hebt op dit moment. En om altijd te proberen om er het beste van te maken.”

Op zijn 46ste besluit Rebellin: “Je kan slachtoffe­r spelen. Of je kan het zien als een kans om te groeien.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Zo was Davide Rebellin een maand geleden nog te bewonderen in België: als winnaar van het Dernyspekt­akel in ‘sGravenwez­el, een criterium.
FOTO KOEN FASSEUR Zo was Davide Rebellin een maand geleden nog te bewonderen in België: als winnaar van het Dernyspekt­akel in ‘sGravenwez­el, een criterium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium