Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Thibau is die aandacht altijd gewend geweest”

14jarige zoon van Sven Nys wordt gevolgd voor docureeks VRT

- WERNER BOURLEZ

Thibau Nys wordt samen met papa Sven een van de hoofdrolsp­elers in een nieuwe docureeks op Eén. De 14jarige Thibau wordt al anderhalf jaar gevolgd door dezelfde filmcrew die eerder al de docufilm Sven, Het Laatste

Jaar maakte. “Hij gaat probleemlo­os met al die aandacht om”, zegt Sven Nys. “Gezien hoe hij bij mijn afscheid in het Sportpalei­s de show stal?”

31 januari 2016: Sven Nys rijdt in Zolder zijn laatste WK en wordt vierde. ’s Avonds in een bomvolle parochieza­al in Baal wordt de veldritleg­ende gevierd door de supporters. Plots neemt een zelfverzek­erde puber de micro en spreekt tot de supporters: “Volgend jaar zijn jullie allemaal welkom op mijn feestje”, zegt Thibau Nys. Dat was de aanzet voor regisseur Jan Vandermott­e om na papa Sven nu ook met zijn zoon een docureeks te maken en zo zijn evolutie doorheen de jaren in beeld te brengen.

Sven Nys ging meteen akkoord. “Ik vond het een heel goed idee. De film die Jan maakte over mij was fantastisc­h. Ik had er alle vertrouwen in dat hij opnieuw een meesterwer­kje ging maken.”

Vandermott­e, die slechts op drie kilometer van de familie Nys woont, begon meteen te filmen en was erbij toen Thibau zijn eerste koers reed bij de nieuweling­en. Ook zijn eerste zege in Baal en zijn Belgische titel bij de nieuweling­en werden ingeblikt. Naast het sportieve wordt ook gefocust op het familiale en worden beelden gemaakt van zijn entourage.

Manager Sven

Ook het nieuwe leven van Sven als ploegmanag­er van Telenet - Fidea wordt belicht. Dat leverde al unieke beelden op, zodat de VRT besliste om het op Eén te brengen, maar het is nog niet duidelijk wanneer en in hoeveel aflevering­en. Begin januari, in de aanloop naar het WK veldrijden, is een mogelijkhe­id. Er wordt zelfs gedacht aan een jaarlijkse vierdelige serie.

Gegarandee­rd een nieuw kijkcijfer­kanon, zeker na het succes van Sven,

het Laatste Jaar en de vierdelige serie Kroonprins­en in januari 2017, waarin het wel en wee van de jonge veldrijder­s Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt werd belicht.

Show stelen

Maar is al die aandacht wel goed voor een rennertje dat nog 15 moet worden in november?

“Zo’n reeks over Thibau, dat levert toch unieke beelden op?”, zegt Sven Nys. “Dat is toch een fantastisc­he ervaring, een unieke belevenis voor zo’n jongen? En wij zijn er om hem met de voetjes op de grond te houden. Maar Thibau is die aandacht altijd al gewend geweest hé, en gaat daar probleemlo­os mee om. Gezien hoe hij bij mijn afscheid in het Sportpalei­s de show stal?Natuurlijk wordt hij gezien als de zoon van Sven Nys. Dat heeft nadelen maar zeker ook voordelen, zoals die docuserie. Waarom die kans dan niet grijpen? Als hij maar gelukkig is. En van mij hoeft niks, hoor. Hij wil graag wielrenner worden, maar als hij volgende week plots zegt dat hij iets anders wil doen, wel dan is dat zo.”

 ?? FOTO BELGA ?? Thibau Nys viert zijn grootste succes tot nu: hij wordt Belgisch kampioen bij de nieuwelin
gen.
FOTO BELGA Thibau Nys viert zijn grootste succes tot nu: hij wordt Belgisch kampioen bij de nieuwelin gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium