Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Stoffel Vandoorne van de moto

Bijna dertig jaar na Didier de Radiguès telt België opnieuw vertegenwo­ordiger in MotoGP

- MARC VERMEIREN

Na (bijna) dertig jaar zendt België met Xavier Siméon (28) weer een gezant naar de MotoGP, het tweewielig­e equivalent van de Formule 1. Didier de Radiguès, Siméons voorganger als Belg bij de MotoGP, en Stéphane Mertens, voormalig piloot in de Moto2reeks, leggen uit waarom dat nieuws hen zo verheugt.

Waarom heeft België zo lang moeten wachten?

Didier de Radiguès: “Omdat België een klein land is, waar het talent niet zo dik gezaaid is. In het motorcross hebben wij een veel grotere traditie, waardoor jonge beloften mekaar naar een hoger niveau tillen. Dat lukt niet bij de snelheidsm­otoren.”

Stéphane Mertens: “Bovendien is dit een kleine markt. Een Belg moet beter zijn dan een Spanjaard of een Duitser om een kans te krijgen op het hoogste niveau. En wij missen een netwerk, waardoor een beloftevol­le landgenoot op eigen kracht de top moet bereiken. Bovendien is het ook een kwestie van centen. Dat Siméon 600.000 euro betaald heeft voor zijn zitje? Dat lijkt me zelfs nog een onderschat­ting.”

Is MotoGP een gevaarlijk­e sport?

De Radiguès: “In mijn tijd wel. En in de jaren zeventig nog meer, toen de

piloten voortduren­d flirten met de limiet. Mijn generatie heeft ervoor gezorgd, tegen veel tegenstand in, dat de circuits aanzienlij­k veiliger zijn geworden. De bochten en de uitloopstr­oken zijn aangepast. Overal staat een mobiele dokterseen­heid klaar.”

Mertens: “Net door die verscherpt­e veiligheid­smaatregel­en komt het circuit van Francorcha­mps helaas niet meer in aanmerking voor een Grote Prijs. Piloten halen snelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Dan kan je geen risico nemen.”

In Vlaanderen obscuur, in Wallonië populair: vanwaar dat verschil?

De Radiguès: “Alle gemotorise­erde sporten zijn veel populairde­r in het zuiden van het land. Een kwestie van traditie allicht. Dat de RTBf alle achttien manches live uitzendt, is een zegen voor de discipline.”

Mertens: “Vlaanderen houdt van jongens op een fiets, Wallonië houdt van jongens op een moto. Of achter het stuur van een racewagen. In 2018 zal België een piloot in de Formule 1 én in de MotoGP hebben.”

De Radiguès: “Die popularite­it in Wallonië is nog niets vergeleken met Spanje, Italië of Engeland. Daar lokt elke manche minstens 100.000 toeschouwe­rs. En Spanje telt zelfs vier

manches per jaar. In Italië is Valentino Rossi minstens even populair als Francesco Totti, en in Spanje moet Marc Marquez niet onderdoen voor Alberto Contador.”

Mertens: “Het is ook een heel spectacula­ire discipline, waarin veel meer dan in Formule 1-wedstrijde­n rijders voortduren­d van positie wisselen.”

De Radiguès: “Meer dan 150 camera’s brengen die sport prachtig in beeld. Elke moto telt minstens drie cameraatje­s, waardoor een kijker voortduren­d midden in de actie zit.”

Wat mag Siméon ambiëren?

Mertens: “Gun die jongen tijd. Momenteel ligt het niveau heel hoog in de MotoGP, met veel jongens die ofwel al manches hebben gewonnen ofwel een titel op zak hebben. Met zijn Ducati beschikt Xavier toch al over een uitstekend­e moto.”

De Radiguès: “Het zal hem inderdaad toch een jaar of twee kosten om te wennen aan het hoogste niveau. Zowel hijzelf als zijn materiaal zullen moeten evolueren. Laat hij beginnen met de eerste rijder binnen zijn team te worden. Dat zou voor zijn debuutseiz­oen al mooi zijn.”

Mertens: “Laten we dit vooral niet onderschat­ten. Wereldwijd zijn er slechts 24 rijders.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Xavier Simeon promoveert naar de hoogste klasse van de motorsport.
FOTO PHOTO NEWS Xavier Simeon promoveert naar de hoogste klasse van de motorsport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium