Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Over enkele seizoenen willen we resultaten zien”

Alex Verveckken is sinds dit seizoen hoofd jeugdoplei­dingen van Beerschot Wilrijk

- HUGO FRET

Beerschot Wilrijk blijft groeien en dus moeten ook de jeugdploeg­en stappen zetten. Zij spelen sinds dit seizoen niet langer alleen gewestelij­k voetbal, maar zijn nu ook actief in een competitie met eliteploeg­en. Om te helpen bij dat proces, haalde paarswit Alex Verveckken binnen als hoofd van de opleidinge­n.

“In een ver verleden was ik al tien jaar trainer van de jeugd bij Beerschot”, zegt Verveckken. “Daarna was ik vier jaar actief bij Tubantia Borgerhout en zestien jaar bij Antwerp. Tijdens die periode werkte ik ook tien jaar voor Manchester United en zes jaar voor PSV. En nu ben ik dus opnieuw bij Beerschot Wilrijk beland. Met Marc Noë vond ik de juiste compagnon met dezelfde voetbalvis­ie als ik.”

Bij Beerschot Wilrijk staat Verveckken aan het hoofd van maar liefst 650 jeugdspele­rs. “En daarvoor hebben de nodige ruimte nodig. Voorlopig trainen we op drie verschille­nde locaties: de Wilrijkse Pleinen, Ter Beke en op de velden aan het Universite­itsplein. Organisato­risch vraagt het dus wel wat werk. Gelukkig kunnen we rekenen op een pak medewerker­s en jeugdtrain­ers. Voorlopig werken we op drie verschille­nde niveaus. Van elite over provincial­e tot gewestelij­ke ploegen. Maar spelers beter maken blijft uiteraard het hoofddoel. Sinds dit seizoen proberen we het allemaal iets profession­eler aan te pakken. Zo haalden we een conditietr­ainer in huis. Met Bjorn Stilten van Multi Move trokken we ook een extra specialist aan om onze jeugd op andere aspecten op te leiden. Er werd speciaal voor de jeugd ook een medische cel opgericht met een dokter en kinesist. Tijdens de wedstrijde­n en iedere maandag kunnen de spelers op club op consultati­e komen. Alle trainers werken voortaan ook vanuit dezelfde visie, al krijgen ze uiteraard de ruimte om hun eigen accenten te leggen.”

Op termijn moet dat nieuwe jeugdbelei­d er ook voor zorgen dat er spelers doorstrome­n naar de A-ploeg. Voorlopig is dat nog een moeilijk verhaal. Verveckken: “Er zijn korte lijnen tussen de U19 en het eerste elftal. Hoofdcoach Marc Brys is hiervoor vragende partij. De spelers worden ingeschake­ld bij trainingen van de A-kern en enkelen mochten ook al mee op stage. Bovendien worden de wedstrijde­n van de U19 gefilmd. We proberen ook geregeld infosessie­s te organisere­n voor de ouders om onze visie duidelijk te maken. We beseffen dat dit hele project een enorme uitdaging is. We zullen geduld moeten hebben, maar over enkele seizoenen moeten we hiervan de vruchten plukken.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? De jeugd van Beerschot Wilrijk na een match tegen KV Mechelen, met centraal bovenaan Alex Verveckken naast Marc Noë.
FOTO GOYVAERTS De jeugd van Beerschot Wilrijk na een match tegen KV Mechelen, met centraal bovenaan Alex Verveckken naast Marc Noë.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium