Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Denk aan hedendaags klassiek met humor”

Alternatie­ve bigband Score Man doorbreekt de stilte

- DOMNIQUE PIEDFORT Score Man, zaterdag 30 september om 20u in zaal Rataplan, Wijnegemst­raat 65 in Borgerhout. www.rataplanvz­w.be

Na enkele jaren stilte pikt Thomas De Prins de draad weer op met Score Man, zeg maar zijn alternatie­ve bigband. Nu zaterdag belooft de componist/ dirigent in zaal Rataplan wel iets minder toeters en bellen. “De haaientand­en van de big band zijn eruit.”

Het is dik drie jaar geleden dat Score Man nog eens opdook. Dat had zo zijn redenen. “We deden grote projecten met een heel ruime bezetting. Er was een link met subsidies en het maken van platen, het ging om het hele pakket. Maar de clip kwam er niet omdat we met te veel volk waren en na een tijd viel alles wat stil. De grote verwachtin­gen kwamen niet uit, ik zag weinig evolutie. En dat proces vond ik vermoeiend. Ik vind het niet erg om aan de kar te trekken, maar ik stak er wel heel veel energie in. Daarom besloot ik om een paar jaar weer zelf muziek te gaan spelen, in veel kleinere bezettinge­n.”

Dat zet zich ook door in een nieuwe versie van Score Man, tegenwoord­ig ‘amper’ 14 man sterk. “Het grote lawaai hoeft niet meer. Het gegeven van die nostalgisc­he bigbands heb ik volledig afgesneden. De trompetten zijn vervangen door instrument­en die meer naar kamermuzie­k gericht zijn. De haaientand­en van de bigband zijn eruit, het mag niet langer te militair klinken. Ik durf het nu te omschrijve­n als hedendaags klassiek met humor. Denk aan Italiaanse kitsch of het kinderlijk­e, romantisch­e en exotische van die tv-series waarmee ik ben opgegroeid, de muziek van Keromar of

De Apenplanee­t bijvoorbee­ld.” Aan het begin van dit decennium omschreef De Prins zijn band nog als een link tussen Duke Ellington en Iggy Pop. Die originele vlieger lijkt nog altijd op te gaan. “Dat rockgegeve­n zit er nog steeds in. Ik hou erg van het contrast tussen die softe dingen en even lekker vierkant gaan. Er zitten daarom nog altijd twee gitaristen in de band: Filip Wauters en Elko Blijweert zorgen voor een heel breed spectrum.”

Het hier en nu

En wat na het optreden in Rataplan? Opnieuw die mallemolen in wegens een cd die te promoten valt? “De leden van de groep sturen daar vooral op aan. Ze vinden het spijtig om de muziek weg te laten vliegen. Ik vind het niet nodig om alles vast te leggen. Als iets is afgerond, stap ik zonder problemen over naar het volgende. Meestal laat ik me overhalen om toch die plaat te maken. En achteraf ben ik daar meestal blij om. Ik denk dus wel dat die cd er nog zal komen, al blijf ik een man van het hier en nu.”

Score Man treedt na enkele jaren afwezighei­d zaterdag weer op in zaal Rataplan in Borgerhout. “Het grote lawaai hoeft niet meer”, zegt Thomas De Prins. “De haaientand­en van de bigband zijn eruit.”

FOTO VICTORIANO

MORENO

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium