Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verslag van bij de Rom

- (id)

Op en rond de Turnhoutse­baan in Deurne wordt dit weekend de zomer afgesloten met het buurtfeest Deurnroosj­e. Maarten Ketels treedt aan met

Troje, een voorstelli­ng die hij maakte in een zigeunerka­mp.

Acteur Maarten Ketels infiltreer­t graag zijn onderwerp. In 2011 verbleef hij in een houten huis aan het Centraal Station van Antwerpen, voor Troje leefde hij vier maanden bij de Leuvense Rom. “Het project groeide uit een hang naar vrijheid, die steeds sterker wordt beknot. De publieke ruimte wordt boudweg verkocht aan multinatio­nals. Eet je een banaan, dan wordt de lokale bevolking daarvoor uitgebuit. Ik zocht een gemeenscha­p die zich zo veel mogelijk aan die beperkinge­n onttrekt. Zo kwam ik bij de Rom terecht.”

Ketels bouwde een replica van een 19de-eeuwse zigeunerwa­gen en vatte ermee post aan een zigeunerka­mp in Leuven. “Binnengeha­ald als het paard van Troje kwam er langzaamaa­n een dialoog op gang. Ik heb bij de Rom het belang van delen en helpen ontdekt. Samenhorig­heid onderdrukt de angst.”

Ketels wordt zaterdag om 16.30u in zaal Jeanne et Mar begeleid door muzikant Geert Waegeman. Tijdens Deurnroosj­e worden in de Hallershof­straat ook muurgedich­ten met teksten van Elvis Peeters, Maud Vanhauwaer­t en Peter Holvoet onthuld. Zondag bijt het omvangrijk­e koor Hei Pasoep de spits af. Het weekend wordt om 13u afgesloten met een katerbrunc­h.

 ?? FOTO RR ?? Maarten Ketels.
FOTO RR Maarten Ketels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium