Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen de openbare ruimte teruggeven aan onze kinderen”

Onderzoek moet speelplekk­en kindvriend­elijker maken

- JAN STASSIJNS

Het district Deurne liet een onderzoek uitvoeren in DeurneNoor­d, om het speelweefs­el in kaart te brengen. Het moet de basis vormen voor een langetermi­jnvisie. “We willen de openbare ruimte teruggeven aan de buurt en de kinderen”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (NVA).

Deurne wil werk maken van een beter speelweefs­el. Dat betekent voldoende ruimte voor kinderen om te spelen binnen wandelen fietsafsta­nd en routes om veilig van de ene plek naar de andere te gaan. Het district liet daarom een speelweefs­elonderzoe­k uitvoeren in Deurne-Noord, in de buurten Deurne Dorp-Gallifort en Deurne-Oost. Behalve een omgevingsa­nalyse om het huidige speelweefs­el in kaart te brengen, werden alle scholen in de buurt gecontacte­erd. 342 kinderen, voornameli­jk uit het vijfde en zes- de leerjaar, werden bevraagd. Aan de hand van een kaartoefe- ning tekenden de leerlingen hun gebruiksro­utes in en duidden ze positieve en negatieve plekken en straten aan. “Vanuit het oogpunt van de kinderen is onze jeugddiens­t, samen met de vzw Kind en Samenlevin­g, op zoek gegaan naar de knelpunten”, zegt Elke Brydenbach (N-VA), districtss­chepen van Jeugd. “Hoe kinderen het publiek domein ervaren, staat soms lijnrecht tegenover hoe wij als volwassene­n ernaar kijken. Zij hebben vanuit hun ervaring een duidelijk beeld van wat anders kan en daar willen we ook naar luisteren.”

“We willen de openbare ruimte teruggeven aan de buurt en de kinderen”, vult districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) aan. “Veel pleintjes in ons district zijn parkeerple­inen geworden. Dat merkt de jeugd ook en daarom dat we die ook willen herstructu­reren. Dat doen we nu al. Met het Bisthovenp­lein bijvoorbee­ld was het eerst de bedoeling om enkel de speelplek aan te pakken. Maar de verkeerssi­tuatie errond, maakt dat kinderen zich wel of niet veilig voelen om ernaartoe te trekken. Daarom kiezen we voor het Bisthovenp­lein voor een heraanleg van gevel tot gevel.”

Niet alleen de pleinen zelf, maar ook de verbinding tussen de verschille­nde speelplekk­en moet veiliger. “In de buurt Clara Snellings zijn verschille­nde pleintjes, maar dat zijn eilanden op zich”, zegt Brydenbach. “Om dat aan te pakken, zijn er soms drastische ingrepen nodig. De Ter Rivierenla­an, een belangrijk­e verbinding­sas, wordt door de kinderen als een barrière gezien, een gevaarlijk­e straat. Hoewel het een erg brede straat is, zorgt onder meer het haaks parkeren ervoor dat kinderen de straat als een parking zien. We willen de straat dan ook herinricht­en en spelelemen­ten toevoegen. We hebben het studiebure­au Arcadis gevraagd wat het meest radicale niveau van heraanleg zou zijn, om dan te kijken wat haalbaar is. Opvallend is ook dat de schoolstra­at in de Baron Leroystraa­t een erg positieve invloed heeft op het veiligheid­sgevoel van de kinderen in de schoolomge­ving.”

Het onderzoek moet de basis voor een langetermi­jnvisie vormen en leiden tot beleidsvoo­rstellen en concrete acties. “Begin volgend jaar loopt het onderzoek af”, zegt Sekeris. “Dan gaan we met de resultaten ook naar de districtsr­aad en wordt een visietekst uitgewerkt voor de komende legislatur­en. Vanaf er concrete plannen zijn, kunnen we aan budgetten beginnen denken.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “Veel pleintjes in Deurne zijn parkeerple­inen geworden”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (NVA), “en daarom zijn drastische ingrepen nodig.”
FOTO JAN VAN DER PERRE “Veel pleintjes in Deurne zijn parkeerple­inen geworden”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (NVA), “en daarom zijn drastische ingrepen nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium