Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lokale sp.a wil een centrum voor district

- (jas)

Sp.a Deurne vraagt opnieuw aandacht voor Hart voor Deurne, het masterplan dat Deurne een echt centrum moet geven. “Het plan ligt nu al vijf jaar in de lade van het districtsb­estuur”, zegt Frank Geudens (sp.a).

In volksmuseu­m Turninum op de Koraalplaa­ts organiseer­de de Deurnese sp.a-afdeling gisterenav­ond een drink om Hart voor Deurne in de kijker te zetten. Het masterplan voor Deurne-centrum stamt uit de vorige legislatuu­r, toen sp.a in de meerderhei­d zat, en heeft als doel de buurt rond de Turnhoutse­baan, de Lakborslei en de Frank Craeybeckx­laan op te waarderen. Het huidige districtsb­estuur heeft al een aantal projecten in gang gezet, maar volgens sp.a gaat het te traag en niet ver genoeg. “Ze rijden met een stevige handrem op”, zegt sp.a-fractielei­der Frank Geudens. “Tegen dit tempo duurt het nog dertig jaar voor Deurne een centrum heeft. Wij hadden een bijna volledig plan klaar, maar dat ligt nu al vijf jaar in de lade van het districtsb­estuur. Het geld dat we gespaard hadden, bijna 2 miljoen euro, heeft het bestuur uitgegeven aan andere dingen. De heraanleg van de Frank Craeybeckx­laan en bijhorende wandelboul­evard beweegt gewoon niet.”

Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) weerlegt de kritiek van sp.a. “Er worden nu al zaken gerealisee­rd”, zegt Sekeris. “We hebben een verkeerspl­ateau aan- gelegd op de Hooftvunde­rlei aan de Parkweg. We zijn begonnen aan het kruispunt Lakborslei en Confortale­i. In het najaar worden de Hallershof­straat, Jan Bielstraat, Joosplaats en Rosenstraa­t heraangele­gd als woonerf. In het najaar van 2018 worden de Grapheusst­raat, de Hertstraat, de Stalinsstr­aat en de Koraalplaa­ts heraangele­gd. Met vergroenin­g waar mogelijk, en pleintjes en open ruimtes als rustpunten. Voor de heraanleg van de Frank Craeybeckx­laan starten we met een participat­ietraject. Op 2 oktober beginnen de sloopwerke­n van de sociale woningen op de hoek met de Pieter de Ridderstra­at. Dat en de daaropvolg­ende werken gaan er voor zorgen dat de straat een hele tijd vrachtverk­eer te verwerken gaat krijgen. Daarom plannen we de heraanleg vanaf 2019.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In volksmuseu­m Turninum organiseer­de de Deurnese sp.aafdeling een drink voor Hart voor Deurne.
FOTO JAN VAN DER PERRE In volksmuseu­m Turninum organiseer­de de Deurnese sp.aafdeling een drink voor Hart voor Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium