Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groenten kweken zoals vroeger

-

De Universite­it Antwerpen opende gisteren een ‘historisch proefveld’ voor stadslandb­ouw. Studenten Geschieden­is leren er groenten kweken op basis van kennis en technieken uit de late middeleeuw­en, de 18de eeuw en de Tweede Wereldoorl­og.

“Dit kadert in een nieuw practicum dat we sinds dit academieja­ar geven aan de studenten die het vak Ecologisch­e Geschieden­is volgen”, legt professor Tim Soens uit. “In deze stadstuin zullen we ecologisch­e vraagstukk­en op kleine schaal behandelen. We vragen de studenten te kijken naar de manier waarop de modale mens in drie verschille­nde periodes in de geschieden­is tuinierde.” Dat moeten de studenten vervolgens omzetten in de praktijk. “Zo ontdekken ze wat ‘vroeger’ juist inhoudt en wat de beperkinge­n waren.”

Ze hebben de kennis, technieken en het materiaal van toen ter beschikkin­g. “Wanneer de studenten met slakken te maken krijgen, moeten ze aan de hand van bronnen uitzoeken hoe mensen destijds dat probleem aanpakten.”

Ook op het vlak van materiaal wordt er geëxperime­nteerd. “Glas is bijvoorbee­ld handig om te tuinieren. Maar mensen in de middeleeuw­en konden daar geen gebruik van maken.”

De voorbije maanden werd er een stadstuin ingericht op de terreinen van de stadscampu­s. “Nu beginnen we met bemesten en omspitten. Zaaien gebeurt vanaf februari. En hopelijk kunnen de studenten oogsten wat ze gezaaid hebben tegen de examens.”

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium