Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België weer wat minder competitie­f

- KRISTOF SIMOENS

België is gezakt naar de 20ste plaats op de jaarlijkse competitiv­iteitsrang­lijst van het Wereld Economisch Forum (WEF), drie plaatsen lager dan bij de vorige editie. Vooral het belastingr­egime en de te rigide arbeidswet­geving kosten ons land punten. Ook de terreur heeft onze concurrent­iekracht geen deugd gedaan.

Elk jaar lijst het WEF ruim 130 landen op volgens concurrent­iekracht. Verschille­nde parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiënti­e van de overheid, infrastruc­tuur, belastingk­limaat, onderwijs, enzovoort. Stond ons land in de lijst van 137 wereldecon­omieën vorig jaar nog op een zeventiend­e plaats, dan zijn we nu teruggeval­len naar de twintigste stek. Niet dat we slechter scoren dan vorig jaar – we krijgen nog altijd een absolute score van 5,2 op 7 – maar anders dan wij zijn andere landen er wél in geslaagd om hun score te verbeteren.

Pijnpunten gekend

De belangrijk­ste factoren die de Belgische achterstan­d verklaren, zijn nog steeds de hoge belastingd­ruk (pas 122ste), de zware overheidss­chuld (124ste), de ‘reglementi­tis’ (99ste) en de weinig flexibele arbeidsmar­kt (114ste).

“En dat is jammer, want zeker voor een kleine en open economie als de onze, die het vooral moet hebben van de export, is concurrent­iekracht cruciaal. Het is namelijk de uitvoer die zorgt voor de economisch­e groei”, zegt Pieter Timmermans van werkgevers­organisati­e VBO.

Toch ziet de ‘baas der bazen’ ook een lichtpunt: “De loonkostha­ndicap is dankzij de taxshift al verkleind en het grootste salvo moet de komende jaren eigenlijk nog volgen. Ik durf te stellen dat we zonder de terreuraan­slagen – die in 2016 voor een toch wel drastisch verlies van 0,6 procentpun­t van ons bruto binnenland­s product gezorgd hebben – beter hadden gescoord in deze ranking. Al is die daling intussen wel weggewerkt. Als we nu ook nog dat andere heikele punt, onze te starre arbeidsmar­kt, durven aan te pakken, dan moeten we weer competitie­ver kunnen worden.”

Zwitserlan­d gidsland

De absolute toplanden op het vlak van competitiv­iteit zijn en blijven Zwitserlan­d, de VS en Singapore. Dichter bij huis scoren Nederland (4), Duitsland (5) en het Verenigd Koninkrijk (8) opvallend beter dan België. Frankrijk staat maar 22ste, al kan dat snel veranderen nu president Macron de Franse arbeidsmar­kt duchtig aan het hervormen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium