Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Saudische vrouwen hebben rijbewijs te danken aan olieprijs

- PETER MIJLEMANS

Verkeersag­enten in Riyad krijgen binnenkort lessen ‘hoe praat ik met vrouwelijk­e chauffeurs’ en het Saudische verkeersre­glement wordt bijgestuur­d. Allemaal om mogelijk te maken dat tegen midden 2018 vrouwen mogen autorijden in het oerconserv­atieve land. “Onze samenlevin­g is er rijp voor”, klinkt het. Dat het rijverbod voor vrouwen na meer dan een kwarteeuw actievoere­n plots geschrapt wordt, heeft veel te maken met de lage olieprijs. Het verplicht SaudiArabi­ë drastische maatschapp­elijke koerswijzi­gingen door te voeren.

De Saudische vrouwen die de voorbije jaren op risico van celstraffe­n actie hadden gevoerd om het rijverbod af te schaffen, vierden gisteren hun overwinnin­g op sociale media. Al toeterend door de straten rijden kunnen ze nog niet. Pas op 24 juni volgend jaar zullen de eerste vrouwen mogen autorijden in het land.

Een interminis­teriële werkgroep zal zich de komende dertig dagen buigen over de “begeleiden­de maatregele­n”. De wetgeving moet worden aangepast, zodat het behalen van een rijbewijs mogelijk wordt voor mannen én vrouwen. Ook praktische gevolgen moeten worden aangepakt. Zo horen vrouwen zo weinig mogelijk contact te hebben met mannen met wie ze geen familieban­d hebben. Dus zullen verkeersag­enten les krijgen in hoe ze toekomstig­e vrouwelijk­e verkeersov­ertreders op hun overtredin­gen moeten aanspreken. Zullen vrouwen ook profession­eel als chauffeur aan de slag kunnen? Daarover moet nog gediscussi­eerd worden.

Saudi-Arabië kreeg internatio­naal felicitati­es voor de koerswijzi­ging. Het rijverbod was uitgegroei­d tot het universele symbool van de onderdrukk­ing van vrouwen in het olierijk. Het was het laatste land ter wereld dat vrouwen weerde achter het stuur. Wat dat betreft, was het regime geen haar beter dan de taliban of IS. Iets waar Riyad geregeld op gewezen werd, zelfs door trouwe bondgenoot VS.

Economisch­e noodzaak

Het internatio­naal blazoen oppoetsen is maar één reden waarom het koninklijk­e decreet er nu plots komt. “De maatschapp­ij is er rijp voor”, klinkt het. Of de maatschapp­ij er écht rijp voor is, zal nog moeten blijken.

Een economisch­e noodzaak is het in elk geval wel. Door de lage olieprijze­n zijn de inkomsten van het land teruggelop­en. Op langere termijn is het systeem van de vele staatsjobs, betaald met oliedollar­s, niet houdbaar. Het besef dat olie niet voor eeuwig is en duurzame energie niet meer te stuiten is, leidde tot het project ‘Visie 2030’. Het toekomstpl­an dat Mohammed bin Salman, de 32-jarige zoon van de koning, twee jaar geleden opzette. Hij is ondertusse­n kroonprins en heeft de facto de macht al in handen. De economisch­e hervorming die hij wil om het land van “een waterhoofd aan staatsjobs” en “zijn olieversla­ving” af te helpen, kan niet slagen zonder sociale bijsturing­en. Het lukt met andere woorden niet zonder vrouwen uit hun isolement te halen.

Saudische vrouwen worden nu aangespoor­d om uit werken te gaan, ook om een zelfstandi­g beroep aan te nemen. Heel wat van hen die het al probeerden, hielden het snel voor bekeken. Omdat na aftrek van de kosten voor taxi’s, privéchauf­feurs en zelfs Uber, niet veel meer overbleef van hun loon. Het land telt 800.000 – meestal buitenland­se – chauffeurs die hun brood verdienen met het vervoeren van vrouwen. Maar wil ‘Visie 2030’ slagen, dan moeten vrouwen ook zelfstandi­g mobiel zijn.

In strijd met de sharia

Alvast niet het hele land is klaar voor de maatschapp­elijke moderniser­ing. De oerconserv­atieve soennitisc­he geestelijk­en die het wahabisme aanhangen, zien de veranderin­g met lede ogen aan. Sinds het ontstaan van de natie had de tandem van fundamenta­listische clerici en het koningshui­s door de sharia de teugels strak in handen. De kroonprins is al een tijdje de houdgreep van de clerici aan het inperken. De beruchte zedenpolit­ie heeft aan macht moeten inboeten. Onderwijs wordt steeds meer weggetrokk­en van hun invloed. Dat het nieuwe decreet van koning Salman werd gesteund door een meerderhei­d van de Raad van Hoogste Geestelijk­en wijst erop dat het koningshui­s de machtsbala­ns heeft veranderd. Telkens er vroeger sprake was van

een mogelijke afschaffin­g, drukte de clerici het gaspedaal in om het verbod nog wat aan te scherpen. Opmerkelij­k is ook dat de voorbije weken heel wat mensen werden opgepakt die kritiek hadden op de kroonprins. Niet alleen zij die zijn desastreuz­e oorlog in Jemen of zijn mislukte poging om Qatar te isoleren op de korrel namen. Maar ook religieuze­n die bekendstaa­n om hun fundamenta­listische visie en protesten tegen de nieuwlicht­erij.

Vorig week mochten vrouwen voor het eerst naar het Koning Fahd Internatio­naal Stadion om de feestdag te vieren. Mannen – en alleen mannen – konden eerder deze maand genieten van een concert, wat net als een filmvoorst­elling verboden is volgens de religieuze wet. Ook dat laatste heeft een economisch kantje. Rijke Saudi’s spenderen jaarlijks 20 miljard aan feestjes en optredens in buurlanden. Geld dat de kroonprins liever in het land houdt. Toch zeggen de oerconserv­atieve krachten in het land dat de economisch­e noodzaak van de veranderin­gen een dekmantel is voor het afschaffen van de sharia.

Geen toestemmin­g nodig van man

Vanaf 24 juni 2018 zullen vrouwen dus mogen rijden. Bovendien moeten ze geen toestemmin­g hebben van hun familie om hun rijbewijs te halen. Een opmerkelij­k detail. In de zuiver patriarcha­al aangestuur­de maatschapp­ij moeten vrouwen voor alles toelating van een man uit de familie en begeleidin­g van een mannelijke chaperon hebben. Op straat komen, gaan werken, naar het buitenland reizen, zelfs sommige medische ingrepen ondergaan, mag niet zonder. In de oerconserv­atieve families zal de man, vader of broer nog altijd beslissen of een vrouw een rijbewijs mag halen of niet.

Toch is het weglaten van de verplichte mannelijke zegen om te leren autorijden een eerste barst in het ‘chaperon-systeem’. Het afschaffen van die verplichti­ng die hun leven ondergesch­ikt maakt aan de wil van de man, is het belangrijk­ste strijddoel van de suffragett­es van Riyad. Autorijden mogen ze weldra, maar ze hebben nog een heel lange weg te gaan.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Vanaf 24 juni 2018 mogen vrouwen met een auto rijden in SaudiArabi­ë, zónder toestemmin­g van een man uit de familie.
FOTO ISOPIX Vanaf 24 juni 2018 mogen vrouwen met een auto rijden in SaudiArabi­ë, zónder toestemmin­g van een man uit de familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium