Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN..

-

PALESTINA/LID VAN INTERPOL:

Interpol heeft het Palestijns­e verzoek om lid te worden van het internatio­nale politieorg­aan goedgekeur­d, ondanks verzet van Israël. Interpol hield woensdag een algemene vergaderin­g in Peking, waar ook het lidmaatsch­ap van de Salomonsei­landen werd goedgekeur­d. De anonieme stemming is een diplomatie­ke overwinnin­g voor de Palestijns­e Autoriteit, omdat Israël de stemming had proberen uit te stellen.

THAILAND/VIJF JAAR CEL VOOR EXPREMIER:

De Thaïse voormalige premier Yingluck Shinawatra is bij verstek tot vijf jaar gevangenis veroordeel­d. Het hooggerech­tshof in Bangkok achtte het als bewezen dat de 50jarige politica zich tijdens haar ambtsperio­de had schuldig gemaakt aan verduister­ing van belastingg­elden en corruptie. Yingluck had een maand geleden uit vrees voor een gevangenis­straf het land al verlaten. De voormalige regeringsl­eidster werd ervan beschuldig­d de arme platteland­sbevolking met subsidies voor de rijstteelt met miljarden euro staatsgeld te hebben gesubsidie­erd.

AFGHANISTA­N/TALIBAN WILDEN VLIEGTUIG MATTIS TREFFEN:

De taliban hebben woensdag de raketaanva­llen op de luchthaven van Kaboel opgeëist. Op Twitter zei de terreurgro­ep dat ze het vliegtuig van de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis wilden treffen, die er woensdagoc­htend landde voor een verrassing­sbezoek aan de Afghaanse hoofdstad, samen met de secrataris­generaal van de NAVO, Jens Stoltenber­g.

MEXICO/VEERTIEN DRUGSVERSL­AAFDEN VERMOORD:

Dinsdagavo­nd zijn minstens veertien mensen gedood en acht verwond in Chihuahua, NoordMexic­o. Dat gebeurde toen een “gewapende groep” een ontwenning­scentrum voor drugsversl­aafden aanviel. De staat Chihuahua, die grenst aan de Verenigde Staten, is een van de Mexicaanse staten die het zwaarst getroffen wordt door drugsgewel­d.

GROOTBRITT­ANNIË/DRIE VERDACHTEN AANSLAG LONDENSE METRO VRIJ:

De Londense politie heeft drie verdachten vrijgelate­n in verband met de aanslag op de Londense metro op 15 september. Van de zeven verdachten die in het dossier werden opgepakt, zijn er nu zes vrijgelate­n zonder aanklachte­n. Enkel de 18jarige Ahmed Hassan zit nu nog in de cel. Hij wordt aangeklaag­d voor poging tot moord en het veroorzake­n van een ontploffin­g. Bij de door terreurgro­ep IS opgeëiste aanslag in het Londense metrostati­on Parsons Green viel een dertigtal gewonden.

VS/BOUW PROTOTYPE GRENSMUUR VAN START:

Het Amerikaans­e agentschap voor douane en grensbesch­erming is gestart met de bouw van prototypes van de door president Donald Trump beloofde grensmuur met Mexico. Ze zouden binnen een maand afgewerkt moeten zijn, zullen tussen 5,5 en 9 meter groot zijn en gemiddeld 450.000 dollar per stuk kosten.

CANADA/UBER TREKT ZICH TERUG UIT QUEBEC:

Smartphone­taxibedrij­f Uber heeft aangekondi­gd dat er vanaf volgende maand geen Ubers meer zullen rijden in de Canadese staat Quebec. Het Amerikaans­e bedrijf neemt die beslissing nadat de overheid in Quebec vorige week een strengere wetgeving heeft aangekondi­gd. De nieuwe regels voorzien onder meer in een verplichte training van 35 uur voor elke chauffeur en een controle van het strafblad door de politie.

NIGERIA/ZELFMOORDA­ANSLAG:

In het noordooste­n van Nigeria heeft een vrouw zichzelf dinsdag tijdens het ochtendgeb­ed opgeblazen in een moskee en daarbij vijf doden gemaakt. De zelfmoorda­anslag vond plaats in het dorpje Dikwa in de door terreurorg­anisatie Boko Haram geteisterd­e staat Borno. Volgens de lokale militie is de aanslag het werk van Boko Haram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium