Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons imago is toch al naar de haaien”

-

Die van School Is Cool zijn niet langer de New Kids in Town. Op

het derde album Good News klinkt de Antwerpse groep kleurrijke­r dan ooit. “Ik voel geen nood om een solocarriè­re te beginnen waarin ik covers breng, zoals in Liefde voor Muziek”, bekent frontman Johannes Genard.

Met zijn interpreta­tie van Belle

b Perez’ hit Honeybee boekte Johannes Genard vorig jaar het tot dusver grootste succes uit zijn carrière. Met dank aan Liefde voor Muziek, het VTM-programma waarin hij zich de vreemde eend in de bijt voelde. “Mocht School Is Cool met mijn deelname voordeel hebben willen doen, dan hadden we de nieuwe plaat veel vroeger moeten uitbrengen”, stelt Genard. “We hebben bewust niet te hard ingespeeld op de aandacht die dat programma krijgt. Ik vond het leuk om daar even in te mogen vertoeven, maar dat is niet mijn wereld. Door Liefde voor Muziek krijg ik nog altijd kansen, maar ik voel geen nood om een solocarriè­re met covers te beginnen.”

Dat zijn vriendin Greet inmiddels aan het Vier-programma Bake Off heeft deelgenome­n, hoeft voor Genard niet te betekenen dat hij de helft van een alternatie­f BV-koppel vormt. “We hebben al vragen voor dubbelinte­rviews afgewimpel­d”, lacht de muzikant.

Genard pikt nu vooral de draad op waar School Is Cool die in 2014 met Nature Fear had laten liggen. Na het bejubelde debuut uit 2011 had zijn groep het zich met die tweede plaat niet makkelijk gemaakt. “Toen zochten we het in duistere elektronis­che muziek. Dat leidde tot een stijlbreuk met de eerste plaat. Terugblikk­end betreur ik dat we dat superernst­ige conceptalb­um onder de enigszins ironische naam School Is Cool hebben uitgebrach­t. Toen waren we aan het vechten tegen onze naam en ons imago.”

Klassieke popmuziek

“Na wat minder goede recensies hebben we de twijfel bij het publiek gevoeld en zijn we even weggezakt. Nu willen we laten horen dat School Is Cool opnieuw kan overtuigen”, stelt toetsenist­e Hanne Torfs. Genard beaamt: “Bij ons debuut hebben we veel kansen gekregen. Ik ben nog altijd trots op veel van de oudere nummers, maar de nieuwe plaat is daarop een reactie. De jongste tijd herontdekk­en we vooral klassieke popmuziek. Dit is onze meest coherente plaat, terwijl er helemaal geen concept achter zit. Nu moeten we niet meer aan ons imago werken. Dat is toch al naar de haaien”, lacht de frontman.

Zoals de singles Trophy Wall en Run Run Run

Run Run suggereren, verkent School Is

Cool op Good

News de lichtere kant van zijn kleurenspe­ctrum. “Deze plaat is ontstaan uit het plezier dat we scheppen in muziek maken. Ze staat vol liedjes over vriendscha­p en relaties, zonder dat het daarom zorgeloze popsongs zijn. Die stonden veeleer op onze eerste plaat. Toen ik die maakte, was ik 22 en wist ik nog niet hoe de wereld en de mens ineen staken. Niet dat ik dat nu wel weet, maar toen schreef ik over filosofisc­he concepten. Nu gaat het over concrete dingen die ik belangrijk vind.”

Torfs typeert zijn teksten als “nog abstract genoeg om er geen verhaal uit te kunnen afleiden”. “Johannes schrijft mooie, poëtische teksten. Mocht iemand die ontleden, dan zouden er wel eens verrassend­e dingen kunnen bovenkomen...”

Rest de vraag in hoeverre School Is Cool nog dezelfde groep is als het vijftal dat in 2010 Humo’s Rock Rally won? Sinds het vertrek van toetsenist­e Nele Paelinck en percussion­ist Andrew Van Ostade is de bezetting grondig herschikt. “Ken je de paradox van het schip van de Griekse held Theseus”, vraagt Genard. “Daarvan werden gaandeweg alle onderdelen vervangen. Was dat na duizend jaar dan nog hetzelfde schip? In School Is Cool zijn drummer Matthias (Dillen, red.) en ikzelf er nog. Natuurlijk is dit niet meer dezelfde groep en maken we nu andere muziek. Maar aangezien Nele en Andrew respectiev­elijk vijf en drie jaar geleden zijn vertrokken, spelen we met de huidige bezetting al bijna minstens zo lang

samen.”

GUNTER JACOBS

JOHANNES GENARD

Frontman School Is Cool ‘‘Door ‘Liefde voor Muziek’ krijg ik nog altijd kansen, maar ik voel geen nood om een solocarriè­re met covers te beginnen.’’

 ?? FOTO RR ?? School Is Cool heeft een nieuwe plaat: “Ze staat vol liedjes over vriendscha­p en relaties, zonder dat het daarom zorgeloze popsongs zijn”, aldus frontman Johannes Genard (rechts vooraan).
FOTO RR School Is Cool heeft een nieuwe plaat: “Ze staat vol liedjes over vriendscha­p en relaties, zonder dat het daarom zorgeloze popsongs zijn”, aldus frontman Johannes Genard (rechts vooraan).
 ??  ?? Concerten 25/10 Leuven (Het Depot), 03/11 Antwerpen (Trix). Good
News is uit via Sony.
Concerten 25/10 Leuven (Het Depot), 03/11 Antwerpen (Trix). Good News is uit via Sony.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium