Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet eerste afpersing van supermarkt

- (dvg)

Duitse supermarkt­ketens werden al vaker bedreigd met gif. Zo claimden afpersers in 1997 dat ze in 55 supermarkt­en in 14 Duitse steden Nestléprod­ucten hadden geïnjectee­rd met cyanide. Ze eisten 12,5 miljoen euro aan diamanten, maar op enkele aangetaste potten mayonaise en mosterd na, doofde de zaak uit.

In oktober 2015 werd het Duitse Lidl voor 15 miljoen euro afgeperst. De keten liet enkele deadlines verstrijke­n, maar ging akkoord toen de dader dreigde met vergiftigd eten. De som zakte wel tot 4,5 miljoen euro. Vlak voor de ontmoeting sloeg de man op de vlucht. Hij is nog spoorloos.

In september 2016 werd 3 miljoen euro geëist van de Duitse supermarkt Coop. In het NoordDuits­e Kiel spoten afpersers gif in marsepein van de winkel, die ze verspreidd­en in een school. Toen een klopjacht begon, lieten de

daders niets meer van zich horen.

Nederland kent afpersings­zaken met explosieve­n, zoals die van winkelkete­ns Jumbo (2015) en Ikea (2002). Die laatste werd vorig jaar ook bedreigd voor 6 miljoen door twee Polen, die bommen hadden geplaatst in Belgische, Nederlands­e, Duitse, Franse en Tsjechisch­e vestiginge­n.

In ons land is het bekendste geval die van de zuurgooier. In februari 2015 nam Jelle Frenken wraak op Delhaize door poetsvrouw Marina Tijssen te overgieten met bijtend zuur omdat de keten zijn dreigmails onbeantwoo­rd liet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium